Сериозно нарушение в старозагорско училище с НВО по математика

Около 100 седмокласници от старозагорското Шесто основно училище "Св. Никола" може да получат по-ниски оценки на националното външно оценяване по математика  заради сериозен пропуск при провеждане на изпита. Родители сигнализират, че при раздаването на материалите в началото на първата част на изпита, учениците не са получили листовете с математически формули, които са част от комплекта. Помощните формули са дадени на децата при започване на втората част от изпита, което е нарушение на указанията и инструкциите на образователното министерство, че учениците ползват формулите по време и на двете части на изпита.

Дългогодишният и уважаван преподавател по математика, подготвил десетки деца за международни състезания и олимпиади Любомир Любенов, е категоричен, че е допуснато сериозно нарушение. Той изчисли, че има вероятност седмокласниците да бъдат ощетени от 0 до 9 точки.

От Регионално управление по образованието в Стара Загора заявиха, че започват проверка по сигнала . Има подадена и официална жалба от родители, уточни Милена Йолдова, председател на Регионалната комисия за провеждане на Националното външно оценяване.

Учители по математика, участвали в национални външни оценявания и държавни зрелостни изпити и като и проверители, също признават, че в случая учениците в това училище не са поставени при равни условия с останалите седмокласници. Според тях обаче едва ли ще бъдат компенсирани, защото няма механизъм, по който да бъде направено, а и защото изпитните работи са засекретени.

Дали допуснатата грешка ще се окаже за сметка единствено на седмокласниците в едно от най-големите старозагорски училища, очакваме да разберем от становището на министъра на образованието.

Чуйте подробностите по темата в звуковия файл:
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.