Доц. д-р Кирил Карамфилов: "Прескачане" на сърцето и главозамайване са най-честите предиктори за сърдечен арест

Снимка: Лилия Герчева
Сърдечните аритмии могат да се явят при напълно здрави хора и да са невинни по характер, но в някои случаи могат да бъдат знак за сериозно заболяване. Сред най-опасните е камерното мъждене. При някои пациенти сърцето е напълно здраво, но имат вроден дефект в проводната система. При тях също може да настъпи сериозна аритмия, казват специалистите.  А това да доведе до внезапна сърдечна смърт, която представлява 70% от фаталните сърдечни инциденти. Александровска болница и здравната платформа "Портал на пациента" продължиха стартиралата миналата година информационна кампания за профилактика на внезапната сърдечна смърт „За всеки един удар на сърцето“. Над 150 души бяха прегледани безплатно от специалистите през изминалата седмица.

При какви оплаквания трябва да потърсим специалист и какво е лечението - потърсихме отговорите от доц. д-р Кирил Карамфилов, началник на Отделението по инвазивна кардиология на Александровска болница:

"Има няколко високо рискови групи пациенти. Най-рискови са тези пациенти, които нямат съществени оплаквания. По принцип внезапната сърдечна смърт при млади пациенти в значителна степен е обусловена генетично - т. е. при млади хора, които имат майки, бащи, баби или дядовци, които имат, грубо казано, проблеми със сърцето, които са довели до рязко влошаване на състоянието или сърдечно-съдова смърт. Това са пациентите, които са най-трудни за "улавяне", тъй като рядко имат клинични симптоми. Най-честите предиктори са прескачане на сърцето (сърцебиене), немотивирано с физическо усилие, главозамайване (когато сърдечният пулс стане твърде висок, кръвното налягане пада и при понижаването му пациентите получават тъмни кръгове пред очите)".   

Снимка: Александровска болницаДиагностиката при тези пациенти може да бъде извършена със специални устройства, които мониторират сърдечната дейност за продължителен период от време. Оплакванията не са присъщи за исхемичната болест на сърцето, макар че натрупването на холестерол и триглицериди в съдовете, особено в зоната на дясната коронарна артерия, може да доведе до ритъмна патология.

Основният контингент от пациенти с аритмия обаче са млади хора с фамилна предиспозиция или хора, родени със задебеляване на лявата камера - дори и спортисти, които до появата на аритмия са били в много добра кондиция, обясни специалистът.

Сърдечният инцидент може да бъде предотвратен с поставянето на кардиовертер дефибрилатор - специално устройство, което следи сърдечния ритъм и реагира при настъпване на тежка аритмия. Показанията са поставянето му са различни. При по-възрастните пациенти може да се постави пейсмейкър, който подпомага сърцето в синхронизирането на работата на лявата и дясната камера. Лечението е строго индивидуално.

Още за рисковете за сърдечен инцидент, поставянето на кардиовертер дефибрилатор и за живота на пациентите с устройството - чуйте в интервюто с доц. д-р Кирил Карамфилов!


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.