Български деца отново сред най-добрите на международна олимпиада по математика

Снимка: архив

Български деца отново са сред най-добрите на 23-та Младежка балканска олимпиада по математика с ръководителя на отбора доц. д-р Ивайло Кортезов от Института по “Математика и информатика“.

“Сравнявайки с другите олимпиади в тази като цяло нямаше прекалено трудна задача, но нямаше и прекалено лесна, което за някои от отборите се оказа доста трудно. Нямаше такава задача, която въобще да не могат да решат, но по-силните държави, както сме ние, се справихме“, обясни доц. Кортезов.

В интервю за предаването “Хоризонт до обед“ по програма “Хоризонт“ той разказа още:

“Рядко се случва ученик да има пълен сбор, а сега имаме двама, което е все пак голям успех“.

Доц. Кортезов посочи и кои са носителите на златните медали:

“Освен Иван Тагарев от 8-ми клас на СМГ, другият е Илияс Номан също от 8-и клас на Софийската математическа гимназия“.

Той разказа и за подбора на участниците:

“Има няколко състезания. Има си регламент от Министерство на образованието, реално има четири състезания, които подбират. Те са със сходен формат, на този, който е на Олимпиадата….“.

Един от победителите със златен медал - Иван Тагарев от 8-и клас на Софийската математическа гимназия, също разказа пред БНР как се е запалил по математиката:

“Като цяло никога не е имало голям натиск. Аз започнах с математиката когато бях 1-ви клас, отидох на някакво местно състезание на Софийски математически турнир и там изкарах сребърен медал, а това беше буквално първото ми състезание и ми хареса да печеля, затова продължих да се занимавам“.

Повече за това кои са носителите на сребърни и бронзови медали от Олимпиадата можете да чуете от интервютата в звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.