Министърът на културата откри ремонта на три читалища в община Свищов

4
В крепостта „Калето“ в Свищов археологът проф. Николай Овчаров запозна министър Банов с резултатите от финансираните от Общината едномесечни разкопки, когато бяха открити артефакти от пребиването на румънския граф Влад Цепеш – Дракула.
Снимка: Здравка Маслянкова

Министърът на културата Боил Банов даде началото на инвестиция за близо 2,8 млн. лева от програмата "Региони в растеж" за ремонт на 3 селски читалища в община Свищов. Министърът съобщи, че през август ще бъдат отпуснати средства за ремонт на покрива на къщата-музей "Алеко Константинов" в крайдунавския град и обеща държавно финансиране за разкопките в крепостта "Калето".

С европейското финансиране ще бъдат изцяло ремонтирани читалищата в свищовските села Царевец, Вардим и Ореш. В Ореш министърът на културата Боил Банов каза пред местните хора:

„Пазете българското, пазете традициите. Тези хубави деца учете ги да обичат и да се гордеят, че са българи“.

В крепостта „Калето“ в Свищов археологът проф. Николай Овчаров запозна министър Банов с резултатите от финансираните от Общината едномесечни разкопки, когато бяха открити артефакти от пребиването на румънския граф Влад Цепеш – Дракула. Министърът обеща държавно финансиране за догодина:

„Тука може това да бъде една перла. Финансирането ще подкрепим, няма проблем. Въпросът е да се разкрие всичко“.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия