Премълчаният Георги Раковски

За него в родната историография е казано почти всичко, но премълчаното продължава да бъде табу за широката ни общественост

Снимка: архив

У нас, допреди да избухне демокрацията през 1989 г., в родните училища и университети се изучаваха само части от бурния му живот на непокорен дух, авантюристичен характер, приключенски манталитет,  склонността му да броди по ръба на закона, да е готов на всичко, което не бива да се преподава на средношколци и бъдещи висшисти. И понеже Раковски е незаобиколим фактор в национално-освободителното ни движение срещу османското владичество и гръцкото духовно потисничество, по време на комунизма  образът му бе възкачен върху десетки бюст-паметници, десетки градски улици и булеварди и до днес носят името му. 

Но нито дума не се казваше за яростните му критики към руската политика, за това, че още през 1861 г. той разобличава тази политика в брошурата си „Преселение в Русия или руската убийствена политика за българите". Този факт не пасваше на официалната, вечна и свята българо-съветска дружба и едва след падането на тоталитарния просъветски режим българските читатели получиха достъп до този памфлет. Който и днес не може лесно да се открие в книжарниците, но присъства в интернет изданията.

Последното и най-премълчавано за комунистическата историография "петно" е фактът, че Раковски е виден масон, който наред с други големи наши революционери и възрожденци, е част от невидимия градеж на европейското масонство, който е в основата на национално-освободителните борби, завери, метежи и въстания. В това предаване ще бъде последователно проследен пътят на гениалния ни сънародник  без заобикалки, без идейни съображения, характерни за досегашните публични разговори за личността му и достойното му дело.

Участват Румен Василев, писател, изследовател на масонския код на българското Възраждане, проф. Кирил Топалов, проф. Никола Алтънков, арх. Ивелин Любенов, Димитър Кабаков.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.