Петима нови български евродепутати представиха своите приоритети

| обновено на 12.07.19 в 15:28
Снимка: Ани Петрова, БНР

Петима от новите български евродепутати представиха приоритетите в предстоящата си работа в Европарламента. Дискусията беше организирана от Бюрото на Европейския парламент в България.

Образованието ще бъде един от приоритети в работата на Асим Адемов от ЕНП: 

„Ние от ГЕРБ разбрахме, че няма как една страна да просперира, да се развива, ако няма качествена образователна система, ако няма сериозни инвестиции в образователната система. И съм сигурен, че след 5-10 години ситуацията в България ще бъде съвсем различна. Тепърва предстои да видим тези положителни неща от мерките, които сме предприели“.

Инвестициите в селските райони и подобряването на средата за земеделските стопани ще бъдат водещи теми в работата на Атидже Алиева-Вели, евродепутат от „Обнови Европа::

„След трети програмен период България продължава да не дава достатъчно добавена стойност на произведените земеделски продукти. Ние като делегация ще се насочим като работа и като приоритет за младите земеделски стопани“.

Петър Витанов от групата на социалистите в ЕП ще работи за възстановяване на социалното лице на ЕС и за защита правата на българските превозвачи:

„Моят приоритет е не само да пазя правата на българските превозвачи, а по-скоро да запазим принципа на функциониране на ЕС за свободното придвижване на хора и капитали, защото аз смятам, че той беше нарушен с пакета „Мобилност 1“... Основната ни цел е да преодолеем тези решения, да не ги допуснем да минат на второ четене“.

Акцент в работата на Александър Йорданов (СДС/ЕНП) ще е разширяването на ЕС със страните от Западните Балкани. „Смятам, че България трябва да играе водеща роля в този процес. И вторият въпрос - сигурността в района на Черно море... Защото само на около 400 километра от границите на Европейския съюз има един полуостров Крим, който Русия е превърнала в непотопяем самолетоносач и ракетоносител“.

Според Илхан Кючук важно е как в бъдеще ЕС ще комуникира с Турция, Китай и Русия: „На мен ще ми е много интересно да видя как ЕНП ще гласува за бившия румънски президент г-н Бъсеску, който обяви Крим за руски, а към настоящия момент той е един от кандидатите за четвърти заместник-председател на Комисията по външна политика“. Той постави акцент и върху свързаността на Балканите: "Има заделени 140 милиарда по европейски програми за изследваща многогодишна финансова рамка в областта на транспорта".

Присъстващите получиха от Българското национално радио папка с посланията на хората, излъчени в ефира на Българското национално радио през последните 10 месеца по проекта "Чуй Европа". Диана Димитрова: "Според младите хора вашите приоритети трябва да бъдат образованието, дигитализацията, климатичните промени и екология".

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.