Миграция от Източна Европа довела до рекордни нива на населението на Германия

Германското население се е увеличило до рекордно ниво от над 83 млн. души миналата година, до голяма степен заради миграцията най-вече от Източна Европа, предаде Ройтерс.

Нетната миграция е намаляла до 400 000 души през 2018 г. от 416 000 предишната, съобщи днес федералната статистическа служба.

ЕС остава основен източник на новопристигнали с нетна миграция от 202 000 души. В рамките на тази група най-висока нетна миграция е регистрирана от Румъния (68 000), Хърватия (29 000), България (27 000) и Полша (20 000), сочат официалните данни.

Застаряващото население и ниската раждаемост означават че работната сила в Германия вероятно ще намалее през идните десетилетия, така че мигрантите се смятат за ключови в стремежа на компаниите да попълнят свободни работни места на фона на все повече пенсионери. 


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.