Стар кладенец може да реши проблема с безводието в ямболското село Бояджик

След протестите в ямболското село Бояджик проблемът с липсата на вода е на път се реши. Повече от два месеца чешмите в селото остават сухи, а въвеждането на режим е безпредметно, тъй като резервоарите са празни.

След множество сондажни проучвания и търсене на нови водоизточници от ВиК дружеството в Ямбол преценили, че в експлоатация може да бъде въведен кладенец, който е използван преди повече от 10 години, съобщи кметът на община Тунджа Георги Георгиев.

„Имаме очаквания да подаде дебит от 4 литра в секунда към резервоара. Това ще увеличи практически два пъти количеството на вода, което ще влезе в Бояджик, отколкото сега се подава“, обясни той..

Остава обаче проблемът с множеството аварии по водопроводната мрежа в цялата община и възстановяването на улиците след отстраняването им, посочи Георгиев.

„Има улици, които буквално през 2-3 метра, през 5 метра са правени аварии. Как се възстановява тази улица?“

От общината са започнали сами да възстановяват настилките, след което изискват от водното дружество да заплати за направените разходи, като годишно на ВиК оператора се фактурират между 50 и 60 хил. лева.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.