Представят наръчник за упражнения в домашна среда за хора с увреждания

Програмата дава достъп до двигателна и когнитивна рехабилитация чрез софтуер на домашния компютър

Хората с увреждания ще имат достъп до ежедневна рехабилитация в домашна обстановка чрез еднократно инсталиране на софтуер на компютъра.
Снимка: "Българска Хънтингтън Асоциация"

„Дигиталните иновации в здравеопазването и интеграцията на хора от рискови групи“ е тема на заключителното събитие по проект „София интегрира чрез дигитална рехабилитация“, разработен от „Българската Хънтингтън Асоциация“.

В рамките на събитието ще бъде представен Наръчник с основни двигателни и когнитивни упражнения за хора с увреждания, адаптирани за изпълнение в домашни условия.

За съжаление се знае много малко за подобни иновативни технологии, коментира пред „Хоризонт“ клиничният психолог Наталия Григорова, която е и учредител и заместник-председател на „Българската Хънтингтън Асоциация“.

По проекта е била проведена анкета сред хората с увреждания, която показала, че много малко от тях имат информация, че могат да използват различни приложения за подобряване на физическото и менталното си състояние, поясни Григорова.

„Това е една иновативна виртуална технология, която улавя движенията в триизмерна среда. Нейната пациентска версия предлага двигателна и когнитивна рехабилитация посредством инсталиране на софтуер на домашния компютър. Това е система, която е разработена от специалисти в областта на неврорехабилитацията и невропсихологията и намира приложимост при много широк спектър от заболявания и не само при заболявания, но и за ежедневна физическа и когнитивна активност.“

За да имат ефект, упражненията трябва да се правят поне три пъти в седмицата, посочи Наталия Григорова. Тя уточни, че е подготвен базисен комплекс от широко приложими упражнения, които дават възможност за самостоятелно изпълнение без чужда помощ.

Тези технологии осигуряват ежедневен достъп до специализирани упражнения и позволяват на хора с хронични заболявания и увреждания да поддържат състоянието си в домашни условия, изтъкна Наталия Григорова. "Което е много важно, тъй като има хора, които нямат достъп до услуги или живеят в отдалечени места, така че не могат да си позволят никъде да отидат да поддържат състоянието си."

Наръчникът ще бъде безплатен онлайн на страницата на асоциацията и ще бъде разпространен и чрез неправителствени организации, които се занимават с хора с увреждания.

Проектът „София интегрира чрез дигитална рехабилитация“ е финансиран от програма „Европа" на Столична община.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.