Студент от Добрич прави учебник по английски за незрящи деца

Студентът от Добрич Александър Пампоров работи по адаптирането на учебник по английски език за незрящи деца. Идеята е на неговата леля Красимира Димитрова, която има зрително увреждане и преподава брайлово писмо и компютърни умения в Центъра за социална рехабилитация и интеграция в Добрич. В работата си тя се сблъсква с липсата на подходяща учебна литература за слепи деца и решава да поогне на децата за тяхното по-лесно и успешно интегриране в масовите училища.

Работата по адаптирането на учебник по английски узик за незрящи, по думите на Александър Пампоров, не е трудна, но е времеотнемаща, прецизна и разбира се се изискват познания по езика.

Александър Пампоров смята, че работата му по адаптирането на учебника в никакъв случай не може да се сравни с преводаческата и затова дори не се е замислял дали заплащането, макар и символично, е достатъчно за вложения труд. Според него, всеки би могъл да се справи с тази задача, но за съжаление по-често на хората не им се занимава с подобни неща.

Според преподавателя по брайлово писмо Кристина Димитрова определено децата със зрителни увреждания не разполагат с достатъчно богата и широкоспектърна литература.

Според Кристина Димитрова с развитието на технологиите, за съжаление и използването на брайловата азбука затихва, защото постепенно се измества от нетолкова трудоемките електронни аудио книги. Затова и нейните усилия в Центъра за социална риехабилитация и интеграция са насочени към обучение на слепите и слабовиждащите хора в новите компютърни технологии.



Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.