Валери Симеонов: Коментарите за конфликт на интереси в сферата на туризма са клевета

Менда Стоянова: Предложението за туристическите платформи е с цел изсветляване

| обновено на 27.11.19 в 13:15
Валери Симеонов и Менда Стоянова
Снимка: БГНЕС

Заместник-председателят на Народното събрание Валери Симеонов нарече днес оклеветяване и манипулация коментарите, че като собственик на хотели е в конфликт на интереси при внесените от ГEРБ и НФCБ промени в Закона зa туризма. Спoрeд тях апартаменти под наем ще дават само собственици, които ca регистрирани по този закон.

„Аз не съм собственик на хотели - на нито един хотел, нито на стаи за гости. Това първо и второ - фирмата, която управлявах допреди четири години, е собственик на два хотела. Единият е в Златоград, другият в Малко Търново, където няма особен наплив на отдаване на апартаменти и стаи за гости. Тази услуга се предлага в големите градове и основно в София и в Пловдив, даже много малко във Варна“.

Валери Симеонов каза още, че ще се вслушат в разумните предложения и се обмисля режимът да бъде регистрационен, а не лицензионен.

Менда Стоянова: Всички да си плащат данъците

Предложените от управляващите промени за категоризация на имотите, регистрирани в онлайн платформи за туристически резервации, имат единствено за цел изсветляване на дейността им, заяви председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ. Тя подчерта, че хората, които отдават имоти под наем чрез онлайн платформи, трябва да си плащат данъците.

„Всички тези хора да си плащат данъците, както всички останали, които са на светло. Няма за цел нито да се утежнява бизнесът с административна тежест, нито да се спират онлайн платформи като Booking, Airbnb или други да оперират на българския пазар. Още повече, че ние ще дадем възможност държавни органи и общини да могат да сключват споразумения с онлайн платформите за получаване на информация от тях, включително за администриране на данъци срещу съответното заплащане за това, тъй като те са частни платформи“.

Менда Стоянова увери, че промените в Закона за туризма, които са заложени в преходни и заключителни разпоредби между двете четения на държавния бюджет, няма да засегнат потребители.

Според БСП предложенията за промени в Закона за туризма няма да дадат желания ефект

Христо Проданов от БСП заяви, че мерките няма да дадат резултат. "Те ако бъдат регистрирани на физически и юридически лица или на точен адрес, в началото на годината си платят патентен данък и се регистрират в нововъведената от първи октомври единна система за туристическа информация, една огромна част от този бизнес ще излезе на светло", посочи Проданов.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.