Д. Миятович: Българското правителство трябва да увеличи усилията срещу речта на омразата

Комисарят по човешките права към Съвета на Европа Дуня Миятович.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Българското правителство трябва да увеличи усилията си срещу речта на омразата, която преобладава в България, особено по отношение на ромите, сексуалните и други малцинства. Това се казва в публикуваното вчера специално изявление на комисаря по човешките права към Съвета на Европа Дуня Миятович, която е била на 5-дневно посещение у нас миналата седмица.

Миятович определя като обезпокоително липсата на каквато и да било реакция на най-високо равнище след някои „много сериозни“ изблици на реч на омразата от страна на високопоставени политици. Изблици, които систематично остават несанкционирани.

Комисарят по човешките права на Съвета на Европа осъжда прогонването на роми от Войводиново и още няколко села. Дуня Миятович смята, че у нас има необходимост от промяна в политически и културен аспект в отношението към малцинствата.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.