Как белгийци озвучиха Брюксел с българско хоро преди празниците

Голямо българско хоро се изви в зала "Фабри" в Брюксел в навечерието на празниците. На него се уловиха хора от всякакви националности. 

Над 350 души - българи, живеещи в Белгия, съседни на нея страни, както и гости от други националности изпълниха залата снощи. Мария Цветкова, ръководител на клуб "На хорото в Брюксел", организатор на проявата, ни казва повече за участниците:

"Една наша бивша танцьорка прелетя специално от Алжир, където работи. Друга наша танцьорка от Барселона дойде. Наш бивш танцьор, поляк, дойде и докара 4 свои приятели с кола от Полша. Видях словаци, германци, американци, един швед, едно момиче от Квебек." 

Особено интересен момент в програмата беше белгийският оркестър "Брасълс  Болкан Оркестра", който свиреше български фолклор:

"Хората не могат да повярват, че това не са българи, които свирят тази хубава българска музика. Всичките са белгийци, непрофесионалисти, с изключение на диригента им, който е учител по цигулка, учил в Пловдив", каза още Цветкова. 

Виолета Димова живее в Брюксел повече от 7 години:

"Усетих това, което усетих в детството си. Почувствах България."

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия