На връх Снежанка в Родопите човек се радва на света отвисоко

Един връх в планината Родопа носи името на героиня от едноименна приказка. Наричат го Снежанка заради бляскавата ледена премяна, с която е покрит през по-голямата част от година – зимата тук продължава от ноември до май месец. Върхът е разположен..

публикувано на 02.09.15 в 12:13

Спомени за царствения Велики Преслав

Велики Преслав е втората столица на Първото българско царство след Плиска. След 893-та, когато е обявен за главен град на България, той става и седалище на първата българска книжовна школа. Тя се развива като важен литературен и културен център в..

публикувано на 15.05.15 в 14:08

Музеят на минното дело в Перник превръща въгледобива в атракция

Наричат Перник „Градът на миньорите”, защото на техния труд градът дължи своето развитие и израстване до значим индустриален център в Югозападна България. Тук се намира единственият в страната и на Балканите музей на минното дело. Идеята за създаването..

публикувано на 28.03.15 в 10:15

Възстановената крепост край село Мезек се наложи като търсена туристическа атракция

Край село Мезек, на 6 км югозападно от Свиленград и само на 1 км от гръцката граница, се издига една от най-емблематичните средновековни крепости в България. Построена е към края на XI и началото на XII в., вероятно по времето на византийския..

публикувано на 07.02.15 в 09:55
Къщата-музей „Никола Вапцаров“.

Спомен за поета – музеят на Никола Вапцаров в Банско

Банско е известен зимен курорт, а през последните години се развива и като летен туристически център. Музеите тук са изключително интересни, отворени са през цялата година. Те разкриват важни страни не само от историята, но и от културата на..

публикувано на 11.12.14 в 17:14

Върховете Шипка и Бузлуджа, които непременно трябва да покориш

Има едно място в Стара планина, което е свято за всеки българин. Това е старопланинският връх Шипка, увенчан от Паметника на свободата. Една от най-известните ни бойни светини е издигната в чест на руските войни и българските опълченци, загинали в..

публикувано на 30.10.14 в 11:19

Манастирският комплекс „Св. Йоан Предтеча”

Под номер 25 в списъка на националните туристически обекти на България се нарежда православният манастир „Св. Йоан Предтеча”. Руините му се открояват на красиво възвишение над бреговете на река Арда, която пресича град Кърджали. Светата обител е била..

публикувано на 24.10.14 в 11:35

Уникални икони в криптата на катедралния храм „Свети Александър Невски”

Уникална колекция от етиопски икони ще бъде изложена в криптата към храм-паметника „Свети Александър Невски” по повод юбилея на Музея за християнско изкуство догодина. Експонатите, които се съхраняват във фонда на музея досега не са били показвани. Още..

публикувано на 01.09.14 в 11:49

Природонаучният музей в София на 125 години

В далечната 1889 г. българският монарх Фердинанд подрежда в залите на двореца личната си колекция от български и тропически птици, бозайници и пеперуди. Така са поставени основите на първия български музей, днес известен като Национален природонаучен..

публикувано на 14.08.14 в 14:36

Крепостта „Калето” край Мездра пази 20-вековни тайни

Археологическият комплекс „Калето”, разположен върху скалист рид край река Искър, съхранява следи от хилядолетна история. Останките от древната крепост се намират до град Мездра. Хълмът, на който е тя, е естествено защитен и е на място, където са се..

публикувано на 16.07.14 в 11:05