„Етъра” – уникален музей на открито

„За да може миналото да стане видимо, лесно за възприемане и разбиране, да може да се съхрани това огромно национално богатство” – с тези думи в средата на ХХ век художникът-етнограф Лазар Донков обяснява идеята си за създаване на Архитектурно-етнографския..

публикувано на 09.05.13 в 11:43

Добре дошли в Арбанаси

Едва ли е необходимо да се прави специално социологическо проучване, за да знаем какво искат най-често хората, когато имат време за почивка. Това, естествено, е чиста природа със свеж и по възможност лечебен въздух, интересни места за разглеждане и..

публикувано на 05.04.13 в 08:00

Магията на Рупите

Местността Рупите се намира в Югозападна България в землището на едноименното планинско селце, в подножието на малко възвишение. Местните хора са нарекли хълма Кожух планина, защото очертанията му наистина приличат на наметнат кожух. В местността Рупите се..

публикувано на 21.03.13 в 09:49

Каменните приказки на пещерата Леденика

„Къщичката на Баба Яга”, „Жената на великана”, „Дядо Коледа”, красиви синьо-бели водопади… Ще ги видим, застинали в безвремието на Леденика – една от най-красивите пещери у нас. Тези причудливи карстови образувания, формирали се в продължение на хиляди..

публикувано на 22.02.13 в 12:21

Бабини Видини кули

Средновековната крепост-замък „Баба Вида” се издига във Видин, на брега на Дунав – на място, където реката прави голям завой. Според преданието и градът, и крепостта носят името на Вида – дъщеря на богат владетел, чието царство се простирало от Карпатите..

публикувано на 10.01.13 в 12:10
Възстановената средновековна църква със следи от три по-стари християнски храма, може да бъде съзряна отдалеч, тъй като се намира на ръба на хълма Св. Спас.

Крепостта Цари мали град охранявала железните находища край Самоков

На хълма Св. Спас, в чието подножие се намира село Белчин с целебните си минерални бани, някога се издигала внушителна римска крепост. Виждала се от всички страни на Самоковското поле. Доскоро тя съществуваше само в народните предания за някакъв Цари мали..

публикувано на 15.11.12 в 13:21

Загадката на Перперикон

Перперикон се намира на 470 м надморска височина, близо до град Кърджали. Изсечен в скалите, той е един от най-древните монументални мегалитни паметници. Събрал е в себе си много история, писана и неписана, обхванала няколко епохи. Там, според учените, се е..

публикувано на 01.11.12 в 13:02

Аладжа манастир

Аладжа манастир е един от най-посещаваните туристически обекти у нас. Обиталище на аскети през Средновековието, днес това място продължава да привлича почитателите на историята и мистицизма. Особено през лятото. През този сезон белите скали в местността са..

публикувано на 18.10.12 в 12:19

Връх Вихрен – мраморният първенец на Пирин

Покоряването на връх Вихрен е едно от най-вълнуващите преживявания, които можете да си подарите. Двата маршрута, по които обикновено се движат туристите, са сравнително удобни за преодоляване. Все пак усилието не е малко, особено за по-неопитните. Но..

публикувано на 13.09.12 в 11:38
Панорамата „Плевенска епопея 1877 г.”

Военноисторическите музеи в Плевен – панорамата „Плевенска епопея”

Мавзолеят, Скобелевият парк, панорамата „Плевенска епопея 1877 г.”, три къщи-музеи, Румънски мавзолей и мемориален парк в село Гривица… Ако попаднете в сърцето на Северна България, непременно се отбийте в Плевенския край, за да видите тези забележителности,..

публикувано на 30.08.12 в 11:01