Античният театър

Архитектурно-историческият резерват „Старинен Пловдив”

Град, по-древен и от Рим – това е Пловдив. Изминали са осем хиляди години от раждането на едно от най-старите селища в Европа, разположено в Южна България. И както днешните римляни, така и пловдивчани, с обич наричат своя град „вечен”. Затова и първото..

публикувано на 26.07.12 в 09:23

Храмовият комплекс „Света Троица” в Банско

Духовен, революционен и културен център през Възраждането, днес Банско е известен планински курорт. Разположен в Югозападна България, в полите на Пирин, градът е обграден с десетки топли минерални извори. Склоновете на планината предлагат безброй..

публикувано на 12.07.12 в 11:36

Жилищна „кооперация” от неолита на два етажа в Стара Загора

Археологическа находка отпреди 44 години продължава да разкрива тайните си. Става дума за жилища от VI хил. пр. Хр., смятани за най-добре запазените и с най-богат инвентар от тази епоха в Европа. Те са открити през 1968-а от археолога Минчо Димитров...

публикувано на 10.07.12 в 08:06
Солниците към музея и днес произвеждат сол по същия начин, по който това се е извършвало в древността.

Музеят на солта в Поморие

През последните години в почти всеки магазин за диетични храни в България могат да се намерят най-разнообразни видове сол от различни краища на света – хималайска, розова, червена, синя, черна, сива. И все пак, на трапезата трябва винаги да има от „бялото..

публикувано на 14.06.12 в 13:53

Музеят на спорта – разходка сред медали, победи и слава

ftp://files.bnr.bg/RadioBulgaria/Bulgarska/Tyrizum i Sport/Audio01_bul_11_06_12.mp3 Спортът носи здраве и дисциплина, но за нас, българите, той нерядко е повод за национално обединение и гордост. За историята му днес разказва Музеят на физическата култура и..

публикувано на 12.06.12 в 12:30

Уникалната Казанлъшка гробница – паметник на тракийското изкуство

Казанлък е известен като град на розите. Повече от три столетия тук се отглежда уханната маслодайна роза, донесла световна слава на местните майстори на розово масло. Разположен в красивата Розова долина в подножието на Стара планина, недалеч от географския..

публикувано на 03.05.12 в 11:22

Очарованието на архитектурно-историческия резерват Боженци

Боженци е едно от най-популярните села в България. Дори и човек никога да не е ходил там, все ще се намери някой познат, който с възторг да му разкаже за старите местни къщи и кладенци, за калдъръма, който се вие между тях и за неповторимата атмосфера на..

публикувано на 19.04.12 в 10:08

Мадарският конник

Мадара е историко-археологически резерват, разположен върху огромна площ в североизточната част на България, близо до Шумен. Красивите природни картини тук се съчетават по неповторим начин с древни исторически паметници от различни епохи. Най-забележителен..

публикувано на 17.04.12 в 12:24

Опознай България, за да я обикнеш!

България има свой патент в областта на туризма. Става дума за туристическото движение, свързано с опознаването на „топ 100” от най-интересните й исторически и природни забележителности. Своебразната класация на БТС включва тракийски гробници, етнографски..

публикувано на 27.03.12 в 10:11

Боянската църква – паметник под егидата на ЮНЕСКО

С колкото и подробно географско изображение на света да разполагате, България винаги ще представлява малка точка, отбелязана в източната част на Европа. Но ако отворите картата на световното културно и природно богатство, изготвена от ЮНЕСКО, ще видите, че..

публикувано на 07.03.12 в 09:40