Радио България - чуйте ни!

Езиковото многообразие е богатство, с което малко медии по света могат да се похвалят. Ние сме една от тях. 
Вече 84 години Радио България предоставя на света информация от и за страната ни на различни езици. 

По-долу ще намерите аудио версии на подбрани наши публикации.  

От световните модни подиуми до биофермата в село Аканджиево

В живота на Валентина Димитрова и Кристиан Василев има всичко – блясъкът на дизайнерските тоалети и светкавиците на фотоапаратите, любовта на една съдбовна среща в другия край на света, ентусиазмът на завърналия се новак идеалист, разочарованието на..

обновено на 22.05.20 в 07:09

Кой е диригентът Владимир Кираджиев

В родината си получих сериозната професионална подготовка, във Виена се развих като музикант - казва именитият ни сънародник.  Професор по оперно дирижиране в Университета за музика и сценични изкуства във Виена, първи гост-диригент в Opera na..

обновено на 21.05.20 в 14:01
С гаранционния механизъм се подкрепя и т.нар. мобилност на хора, следващи образователни програми в други страни от ЕС.

ЕС подпомага критични отрасли с гаранционна схема от 50 млн. евро

Европейският инвестиционен фонд и Европейската комисия ще помагат на физически лица и организации, които искат да инвестират в умения и образование. Пилотният гаранционен механизъм ще бъде в размер на 50 млн. евро и ще осигури подкрепа за..

публикувано на 11.05.20 в 06:00

ЕК ни предизвиква да се включим в борбата с дезинформацията за Covid-19

Броят „фалшиви новини” за коронавирусната епидемия, циркулиращи най-вече онлайн, напоследък нараства стремглаво – това посочи наскоро във видеообръщение към европейските гражданипредседателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Тя..

публикувано на 08.04.20 в 10:24

Как да отстояваме правата си на европейци?

Всеки гражданин на Европейския съюз (EС) може да предяви правата си под формата на жалба или искане до Европейския парламент (ЕП). Право да подава петиция има и всяко физическо или юридическо лице, което пребивава или има седалище в държава членка на..

публикувано на 11.03.20 в 08:30
Културният дом в селото днес

За живота преди и сега в едно „българско“ село в Израел

Войните, бягството от политически режими, търсенето на по-добър живот са отвели през годините  много наши сънародници далеч от родината. Такъв е случаят и с хората в „българското“ село  Бейт-Ханаан в Израел. Разположено в централната част на..

публикувано на 06.03.20 в 11:38

142 години от Освобождението на България

На Националния ни празник Радио България ви предлага разговор за същността и смисъла на извоюваната свобода и за паметника в столицата, олицетворяващ признателността на българския народ към Русия и към Царя Освободител - Александър II. Чуйте:..

публикувано на 03.03.20 в 08:30

Радио България - на 84 години

В своя първообраз, Радио България се появява на 16 февруари 1936 година – само 13 месеца след като радиоразпръскването у нас става държавна собственост, а българското радио, тогава – Радио София, официално стартира своята дейност. Денят бил неделен..

обновено на 16.02.20 в 10:49

Андон Балтаков: Вярвам в доброто, което всеки човек притежава

След поредица от сътресения, заради криза в управлението на Българското национално радио, за генерален директор на медията бе избран Андон Балтаков. Първите си стъпки в журналистическата кариера той прави в Радио България, а работата му..

публикувано на 14.02.20 в 12:13

Зубрите се завърнаха в Източните Родопи

В древността бизоните населявали тракийските земи, ала с напредването на цивилизацията и с изсичането на горите популацията им започнала да намалява. Докато един ден, в началото на миналия век, от Стария континент не си отишъл и последният..

публикувано на 12.02.20 в 12:44