Радио България - чуйте ни!

Езиковото многообразие е богатство, с което малко медии по света могат да се похвалят. Ние сме една от тях. 
Вече 84 години Радио България предоставя на света информация от и за страната ни на различни езици. 

По-долу ще намерите аудио версии на подбрани наши публикации.  

Традиционната българска култура оживява в стария Златоград

Китното родопско градче Златоград е едно от малко останалите места в България, където човек може да се докосне до традиционната култура на българина и да „вкуси“ от нея. Само на хвърлей разстояние от пясъчните плажове на Гърция и на около 300 км от..

публикувано на 11.02.20 в 14:33

Младата надежда Милена Тодорова мечтае за олимпийски медал в биатлона

Милена Тодорова постигна най-големия успех за страната ни в младежкия биатлон – тя завоюва три медала в три различни дисциплини на световното първенство в Ленцерхайде (Швейцария). Двайсет и две годишната българка спечели сребро в индивидуалната..

публикувано на 10.02.20 в 11:55

Посланията на София - събрани в албума „Пътят към теб“

София Георгиева, позната само като София, намира своето място на родната поп сцена преди повече от 15 години. Песента, станала причина това да се случи, е „Син талисман“ − композиция, която и до ден днешен е запазена марка за поп певицата. 2004 е..

публикувано на 08.02.20 в 09:00

Експертът Максим Бехар: Наше огромно задължение е да бъдем прецизни към истината

„ Това не е асансьор за успех, трябва да се изкачиш по стълбите “ – този надпис грабва окото още при влизането в сградата, където се помещава компанията на българския ПР експерт Максим Бехар. Кога започва неговото изкачване до най-високото..

публикувано на 06.02.20 в 11:31
Леда Милева

Споменът за голямата българска поетеса Леда Милева е жив и ярък

„Красотата понякога се появява неочаквано. Тя може да бъде един заскрежен храст или горска теменужка, или детска усмивка или една благородна постъпка. Важното е да умееш да я забелязваш “ – казваше приживе голямата българска поетеса Леда..

публикувано на 05.02.20 в 13:08

Бунтарите от група “XXL” с нова изложба 20 години по-късно

През 1995 г. група млади художници заявяват присъствието си в културния живот с манифест, в който скъсват с традицията и подемат инициативата за ново българско изкуство. Те показват иновативните си идеи в две изложби през 90-те. Двайсет години..

публикувано на 04.02.20 в 11:54

Фермерът Хасан Чърак: Имаме нужда от закон за браншовите организации

Учител, бивш депутат, а днес фермер − собственик на голяма кравеферма и председател на регионалната Асоциация на млеко и месопроизводителите в област Търговище. Това е визитната картичка на Хасан Чърак, чиято дейност е съсредоточена в търговищкото..

публикувано на 04.02.20 в 11:18

Политическата ситуация в България и посланието към света

През последните 30 години България премина през редица изпитания в обществено-политически и социален план. Това осезаемо повлия на обществените нагласи по отношение на значими теми, касаещи политическия дневен ред и бъдещето на страната. Ако..

публикувано на 03.02.20 в 11:33

Галина Дурмушлийска: „За мен песента е щастие и терапия“

Знаково е името на народната ни певица. Не само за добруджанската музика, но и за традиционната ни култура. Изящният ѝ глас не веднъж е оприличаван със славеевата песен и магичния звук на „равна Добруджа“. Галина Дурмушлийска е родена в с...

публикувано на 01.02.20 в 08:25

Петър Байков сам озвучава десетки роли в световни кинохитове

Приказките за храбростта на обикновения човек, пътуванията до далечни, богати царства, за да бъде спасена омагьосана принцеса пленяват детското въображение, а героите им стават техен търсен и обичан модел за подражание. 21-годишният студент по актьорско..

публикувано на 29.01.20 в 11:13