Радио България - чуйте ни!

Езиковото многообразие е богатство, с което малко медии по света могат да се похвалят. Ние сме една от тях. 
Вече 84 години Радио България предоставя на света информация от и за страната ни на различни езици. 

По-долу ще намерите аудио версии на подбрани наши публикации.  

„Памет за бъдещето“ в Националния военноисторически музей

Големият разказ за българската военна история минава през свидетелствата на очевидците и документалните изследвания на учените. Но ако искаме да усетим хората, които са поставили своя малък щрих върху глобалната картина, трябва да надникнем в..

публикувано на 28.01.20 в 12:30

Monk and More – новият авторски проект на Марио Станчев

Телониъс Сфиър Монк, един от най-великите пианисти и композитори в историята на джаза, е кумир за поколения музиканти. През своята успешна българо-френска кариера Марио Станчев винаги е изпълнявал негови пиеси. Оказва се, че влиянието, което Монк е..

публикувано на 24.01.20 в 13:50

Василен Васевски – художникът на светлината

Един художник предприема духовно завръщане в родината посредством преживяванията и спомените, които е нанесъл върху платното. Ала времето е умиротворило бурите и образите са се отдръпнали в илюзорно неприкосновен свят – сякаш разтворени..

публикувано на 22.01.20 в 14:06

Bunyverse – първият солов албум на Петър Йорданов − Бъни

Петър Йорданов − Бъни е свободен артист, добре познат като един от основателите на големи музикални етно уърлд проекти, сред които са „Оратница“ и „Тъпани и гайди“, „Основно ветрове“, Two Man Orchestra и МyStory of Folklore. Вече е факт и първият..

публикувано на 22.01.20 в 12:47

„SOS Коала“ – съпричастие на хиляди километри разстояние

Информациите за опустошителния огън в Австралия пробуди вълна от съпричастност в България. Група млади хора направиха кампания в социалните мрежи и организираха благотворително събитие в подкрепа на пострадалите от природното бедствие животни...

публикувано на 21.01.20 в 11:37

„Колко пръски от водата, толко деца у родата“

Както много народни празници, Бабинден се отбелязва на две дати – 8 януари по нов и 21 януари по стар стил. Според традиционното схващане, той е последният от триадата Водици (Йордановден), Ивановден, Бабинден – все обичаи, свързани с ритуално..

публикувано на 21.01.20 в 10:15

На “Калояновата крепост” децата разиграват битки в открити уроци по история

Българската история напуска кориците на учебниците и връща времето сред декора на средновековен замък с бойници и кули. В него наученото в класните стаи може да бъде преживяно чрез различни роли – воини отново се сражават с рицари, боляри обсъждат..

публикувано на 20.01.20 в 13:07

Станислав Хвърчилков: "Щастлив съм от интереса, който публиката проявява към мен и работата ми"

След като 15 години не беше изнасял концерти в родината си, през 2019 г. Станислав Хвърчилков зарадва българските си почитатели с две различни програми, за които ще научите от неговото интервю за Радио България. Ще припомним, че той свири на..

публикувано на 19.01.20 в 08:55

На Атанасовден в Чирпанския манастир се стичат богомолци от близо и далеч

Не е нужно да пропътуваме хиляди километри, за да достигнем истински свети места за християните и да пием от чудотворния извор на православната вяра. Българските земи са осеяни със стотици църкви и манастири, въздигнати с вярата и надеждата..

публикувано на 18.01.20 в 08:00

Аврам Чальовски – един от първите производители на шоколад у нас

Едно от най-предпочитаните сладки изкушения в света е шоколадът. Разноцветните му опаковки, карат малки и големи да се спират пред отрупаните с него стелажи в магазините. Разнообразните видове, често ни изправят пред дилеми или угризения да не..

публикувано на 17.01.20 в 12:11