Радио България - чуйте ни!

Езиковото многообразие е богатство, с което малко медии по света могат да се похвалят. Ние сме една от тях. 
Вече 84 години Радио България предоставя на света информация от и за страната ни на различни езици. 

По-долу ще намерите аудио версии на подбрани наши публикации.  

Ирина Иванов – IrrA и „Машината за щастие“

Как според вас работи една „машина за щастие“? Макар да звучи утопично, такава може да съществува във всяко човешко съзнание, стига да повярваме, че можем да бъдем господари на собственото си време и да изразим своите най-съкровени желания, без да..

публикувано на 09.01.20 в 12:18

Сакралният свят на Лика Янко

Културният живот на София от няколко седмици насам поставя акцент върху художничката Лика Янко. Наред с известните ѝ произведения, изложбените зали на галериите „Лоранъ“ и „Контраст“ включиха в експозициите си и непредставени досега пред публика творби,..

публикувано на 08.01.20 в 16:02

Учителка от Хисаря ще бъде лице на страната ни по време на олимпиадата в Токио

Красива българка, с венче от рози, ще олицетворява България по време на олимпийските игри в Токио. Нейна фотография ще бъде използвана за отпечатването на юбилейна пощенска марка в Страната на изгряващото слънце. Вдъхновявайки се от картина на..

публикувано на 07.01.20 в 12:56

Доц. Георги Чанков: Без национална стратегия България рискува бъдещето си

Ще донесе ли високосната 2020-а взривоопасни кризи, разместване на политическите пластове и предсрочни избори у нас? В началото на годината политическите си прогнози дават трима анализатори – историк, юрист и преподавател по международни..

публикувано на 07.01.20 в 11:50

„Да ти напълни душата“ − спомен за легендарния странджански гайдар Костадин Варимезов

Още приживе го наричали „царя на българската гайда“, „Свети Костадин на народната музика“, а студентите му от Канада и САЩ се обръщали към него с почтителното „професоре“, макар да не е имал академична титла. „Да ти напълни душата“ пък е..

публикувано на 07.01.20 в 11:47

В София отвори врати Музей на илюзиите

Един нестандартен музей отвори врати в София. В него посетителите загубват представа за реалността и се потапят в света на илюзиите. За разлика от конвенционалните музеи, където експонатите не се пипат и се пази тишина, това увлекателно и изпълнено..

публикувано на 03.01.20 в 09:35

В "Чужди тела" Стенли привлича музиканти от Манчестър и Дъблин

Станислав Сланев, добре познат под псевдонима Стенли, след пауза от 17 години издаде нов, пети албум, озаглавен „Чужди тела“. Той е изпълнител, когото помним като вокал на групите „Тангра“ и „Спринт“, както и от неговите авторски албуми „Сълзите на..

публикувано на 02.01.20 в 12:20

Учени работят върху нови методи за използване и съхраняване на чиста енергия

Как да бъдат намалени емисиите от въглероден диоксид в атмосферата, предизвикващи парников ефект и драматични промени в климата? Отговорът на този фундаментален въпрос, от който зависи бъдещето на планетата, вълнува учените от цял свят. У нас,..

публикувано на 02.01.20 в 10:56

Благодатна 2020 година!

На прага на всяка нова година извличаме поуки от неуспехите, благодарим за благосклонната съдба, изхвърляме ненужния товар... помъдряваме. Затваряме една страница от живота, за да продължим напред към неизвестното. Пожелаваме си да бъдем здрави, да..

публикувано на 01.01.20 в 06:30