Международен фестивал за дигитални изкуства стартира в София

Първият международен фестивал за дигитални изкуства ще се проведе между 26 и 30 октомври в София, съобщават организаторите от Националната художествена академия. Творци от целия свят ще се съберат в столицата, за да представят своите произведения. Фестивалът..

публикувано на 25.10.09 в 15:02

Филмът "Източни пиеси" на Камен Калев спечели голямата награда на кинофестивала в Токио

Българският филм "Източни пиеси" на режисьора Камен Калев спечели голямата награда на 22-я Международен кинофестивал в Токио, съобщи агенция Киодо. Камен Калев получи също наградата за най-добър режисьор, както и за най-добър актьор, присъдена..

публикувано на 25.10.09 в 13:14

Кино "Одеон" показва шест филма по произведения на именития писател Йордан Радичков

За 80-годишнината от рождението на Йордан Радичков (1929 - 2004) кино "Одеон" показва шест филма по произведения на именития писател. Входът е безплатен - с покани от касата на киното, научи БТА от Филмотеката. Юбилейната програма се открива днес..

публикувано на 24.10.09 в 14:39

Български национални костюми ще бъдат занесени в Аржентина за фолклорния състав "Седянка"

Председателят на Българския антарктически институт Христо Пимпирев ще се срещне на 28 октомври от 11.00 ч. с председателя на Държавната агенция за българите в чужбина Райна Манджукова. Това съобщиха от агенцията. На срещата в агенцията Манджукова ще предаде..

публикувано на 23.10.09 в 14:17
\r\nКадър от анимационния филм

Алекс Филипов за тайните на анимацията и за таланта, който трябва да бъде култивиран

Преди девет години един млад българин – Алекс Филипов – завършва с награда колеж по анимация в Торонто. В началото випускът му е от 120 души, накрая остават 50. Средата е силно конкурентна и, ако нямаш оценки отличен или много добър, просто отпадаш. Алекс..

публикувано на 23.10.09 в 13:04

80-годишнината от рождението на класика на българската литератера Йордан Радичков бе отбелязана в Берковица

Много земляци на Йордан Радичков, интелектуалци, представители на местната власт се събраха днес пред паметника на Йордан Радичков в Берковица, за да отбележат 80 г. от рождението на писателя, който е от близкото село Калиманица. Гости на проявата бяха..

публикувано на 23.10.09 в 12:31

Реставрация и консервация на Перперикон се извършват по европейски проект

До две седмици може да приключи реставрацията на църквата, разкрита от археолози под скалния град Перперикон. Това съобщи в интервю за Агенция “Фокус” археологът Николай Овчаров. Реставрацията и консервацията на разкритите обекти, струва много по-скъпо от..

публикувано на 23.10.09 в 09:13

Постановка на Мариус Куркински в Хасковския театър ще гостува в София

Трагикомедията "Златната мина" от Ст. Л. Костов, постановка на Мариус Куркински в Хасковския театър, ще гостува в София. Представлението е на 28 октомври в театър "Сълза и смях", съобщиха от трупата. Съвременният български мъж, подложен..

публикувано на 23.10.09 в 09:09

Недостиг на преподаватели, научни работници и учители по природните науки ще се усети в близките пет години у нас

Недостиг на научни работници, университетски преподаватели и учители по природни науки ще се усети в страната до пет години, прогнозира пред журналисти в Смолян проф. Иван Лалов. Бившият министър на образованието и ексректор на СУ "Св. Климент..

публикувано на 22.10.09 в 15:41

Литературни четения с български писатели в турския град Трабзон

Поетесата Божана Апостолова и писателят Христо Карастоянов от България спечелиха сърцата на любителите на литературата в турския град Трабзон, на Черно море . Те гостуват в града в рамките на проекта "Културни мостове", който се организира..

публикувано на 22.10.09 в 13:07