“Златната ракла” – кръстопът на творци и търсения

От 5 до 10 октомври в Пловдив се проведе XXXIV Международен телевизионен фестивал “Златната ракла”, организиран от Българската национална телевизия. В него ТВ канали и независими продуценти от 27 страни представиха над сто заглавия в конкурсната програма. С..

публикувано на 19.10.09 в 07:41

Скандалният чешки скулптор Давид Черни планира следваща инсталация - фонтан от висящи пениси

Чешкият скулптор Давид Черни, който разгневи общественото мнение през първата половина на годината с инсталацията си Ентропа в Брюксел, подготвя следваща изложба - фонтан от висящи пениси за супермодерния многофункционален комплекс Копа център /Copa center/,..

публикувано на 15.10.09 в 08:07

Как Ивайло Стоянов се превръща в Мариус Куркински

Как Ивайло Стоянов се превръща в Мариус Куркински, на какво се дължи феномена на неговата популярност? Защо преди 4 години той доброволно се отказва от публични изяви и рядко дава интервюта? Отговори на тези въпроси търси документалният филм "Мариус зад..

публикувано на 15.10.09 в 07:55

“Писахме да се знае”* или как бележките по полетата на старите български ръкописи се превръщат в исторически извори

Допълнителните бележки, направени от ръката на писача, кописта (нар. още скриптор), купувача, читателя по полетата извън основния текст в ръкописа или печатната книга, се наричат приписки. У нас това понятие се налага в средата на XIX век. Първият, който..

публикувано на 13.10.09 в 18:08

Димитър Талев и “Железният светилник”, или последният възрожденец, написал сага за балканската душа

Снимките на вестник „Зора” и на първото издание на „Железният светилник” са направени със специалното съдействие на Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”.Снимки: Дарина Динева Хранилищата на Народната библиотека “Св. Св. Кирил и Методий”..

публикувано на 13.10.09 в 18:08

11-годишният директор (?) на една 130-годишна национална културна институция

ftp://files.bnr.bg/sites/radiobulgaria/Culture/Library/boryana_hristova/audio01_bul_22_05_09.mp3 Снимка: Личен архив Оказа се, че личността й има много физиономии – българист и славист, палеограф с над 300 научни публикации (за справка – нейната..

публикувано на 13.10.09 в 18:07

Старославянските ръкописи – поглед в недрата на българската памет

Първата държавна културна институция у нас прохожда в началото на 80-те години на XIX век и като създава уникален архив на старата ръкописна книжнина, славянска и чуждоезична. Специалисти от самата Народна библиотека и от Министерството на просвещението..

публикувано на 13.10.09 в 18:07

Украсата на българския средновековен ръкопис

                              Прочее преди славяните                               нямаха книги, но бидейки                               езичници, четяха и гадаеха                               с черти и резки. Така със славянски букви пише..

публикувано на 13.10.09 в 18:06

България – реален актьор в проект „Виртуална библиотека”

Основната цел на проекта „Виртуална библиотека - България” е да се изгради Единна национална библиотечно-информационна система. Снимки: Ивелина Ватова На 11 май библиотечните и информационни работници у нас имат професионален празник. На този ден..

публикувано на 13.10.09 в 18:06

Ценни ръкописи и старопечатни книги реставрирани и дигитализирани в Народната библиотека

В Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” в началото на месеца бе открита изложбата „ДАПИС – един реализиран проект”. ДАПИС е абревиатура на името на проекта – „Дигитални архиви и документи: популяризиране, изучаване, съхранение”. Той е финансиран от..

публикувано на 13.10.09 в 18:06