Велислав Минеков: Не смогваме да обработим щетите в Министерството на културата

“Щетите в Министерството на културата са толкова, че не могат да бъдат обработени”, заяви пред БНР министърът на културата проф. Велислав Минеков. В огромния лист с нарушения влизат изчезналите 4,5 млн. евро за ремонт на столичното Ларго, за които ще..

публикувано на 13.06.21 в 12:47

Живописните платна на Мая Дочева „говорят“ на универсален език

Изобилието от цветове в родните планини и в градските дворове през всички сезони на годината, тях е събрала в живописните си платна художничката Мая Дочева. Казва, че всяка от картините е израз на някакво преживяване, на човешка емоция, предадена чрез..

публикувано на 11.06.21 в 12:51

Пако Мартин: „Обичам да подчертавам красотата на всекидневното“

Как се изразяват емоции с цветни моливи? Това най-добре ще ви го каже испанският художник Пако Мартин. Цветните моливи са неговото изразно средство и той с удоволствие експериментира с форми, обеми, текстури и композиция, за да се опита да пресъздаде..

публикувано на 10.06.21 в 09:35
Трейси Снелинг

Артисти от България, САЩ, Швейцария, Чехия и Украйна творят в центъра на София

Между 10 и 20 юни български и чуждестранни артисти ще представят свои художествени инсталации, пърформанси и прожекции в центъра на София, осмисляйки днешния ден, в който личното пространство и спектакълът постоянно разменят местата си. В..

публикувано на 10.06.21 в 05:05
Недко Солаков, Трима, 2007

Творби на Мартина Вачева и Недко Солаков са част от международна изложба в Берлин

Основната цел на изложбата е да представи най-актуалните артистични хоризонти на Европа, като разглежда съвременното европейско изкуство след падането на Желязната завеса и подчертава значението на междукултурния разговор днес. На..

публикувано на 08.06.21 в 06:00

Софийската филхармония с лятна програма под открито небе

Музикантите от Софийската филхармония ще изнесат концерти на две столични сцени под открито небе, вдъхновени от мотото “Споделете музиката”. Първата им изява ще бъде на 8 юли, когато ще прозвучи италианска филмова музика от Нино Рота, Енио Мориконе и..

публикувано на 06.06.21 в 06:00

Американски бестселър за деца разказва историята на един българин

За първи път на български език излиза романът „Добри“, посветен на истории от детството на българина Атанас Качамаков, емигрирал в САЩ в началото на XX в. Книгата на американската писателка Моника Шанън е преиздавана многократно в САЩ, а..

публикувано на 05.06.21 в 11:05

Созопол отново домакинства фестивала на франкофонията „Солей“

Вицепрезидентът Илияна Йотова откри в Созопол Международния франкофонски фестивал „Солей“. Десетото му издание се провежда под патронажа на вицепрезидента и продължава до 8 юни. „Франкофонската общност споделя много повече от общ..

публикувано на 04.06.21 в 10:00
Андрей Чуботару

Румънско изкуство гостува на Градската галерия във Варна

Нови произведения графика и скулптура на 15 водещи румънски автори, преподаватели в Университета за изкуства в Букурещ УНАрте могат да бъдат разгледани в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна до 15 юни. Куратор на проекта е..

публикувано на 02.06.21 в 15:05
Кадър от филма „Войната на таралежите”, 1979 година, режисьор Иванка Гръбчева

Възражда ли се детското игрално кино в България?

Поколения българи са израснали с „вечните“ детски филми от 60-90-те г. на миналия век, снимани под вещото ръководство на „бащата на българското детско кино“ Димитър Петров, Иванка Гръбчева и цяла плеяда талантливи български сценаристи и режисьори...

публикувано на 01.06.21 в 08:25