Кукери играят на Сирни заговезни

Идеята на кукерския обичай е да покаже умиращата и отново раждащата се природа – нещо, което е закодирано и заложено във всички вярвания на българите. В основата на обичая е имитирането на заораването, сеитбата и прибирането на реколтата, което е..

публикувано на 26.02.20 в 11:45

Костадин Генчев: „Фолклорът е неизчерпаем извор“

Народната музика е живот и призвание за известния кавалджия Костадин Генчев. Наскоро той закръгли 50-ия си юбилей, събрал в годините вдъхновеното творчество на именития ни музикант – виртуозен инструменталист, аранжор на песни, мелодии, хора, автор..

публикувано на 07.02.20 в 11:47

Изложба представя съвременната българка през погледа на традициите

Фотографската изложба “Пет гледни точки от съвремието към българския фолклор” пресъздава симбиозата между модерната жена и автентичните традиции на българския народ. Експозицията с автор Анита Кьосева ще бъде открита в понеделник (3 февруари ) в..

публикувано на 02.02.20 в 08:15

Галина Дурмушлийска: „За мен песента е щастие и терапия“

Знаково е името на народната ни певица. Не само за добруджанската музика, но и за традиционната ни култура. Изящният ѝ глас не веднъж е оприличаван със славеевата песен и магичния звук на „равна Добруджа“. Галина Дурмушлийска е родена в с...

публикувано на 01.02.20 в 08:25

Мишката – народни поверия и обичаи

Обаятелни, интелигентни, креативни, изключително дейни и общителни… Според китайския хороскоп това са само част от положителните качества на родените под знака на Плъха – първата от дванадесетте години в китайския календарен цикъл. В годините на..

публикувано на 23.01.20 в 14:06

„Колко пръски от водата, толко деца у родата“

Както много народни празници, Бабинден се отбелязва на две дати – 8 януари по нов и 21 януари по стар стил. Според традиционното схващане, той е последният от триадата Водици (Йордановден), Ивановден, Бабинден – все обичаи, свързани с ритуално..

публикувано на 21.01.20 в 10:15

Сурва ще има, макар и без фестивал тази година

Обичаят Сурва и Международният фестивал за маскарадни игри със същото име, са сред най-популярните зимни празници у нас. И несъмнено са прекрасна илюстрация за неразривната двойка „традиция и съвременност“. Обичаят се изпълнява на 13 срещу 14..

публикувано на 10.01.20 в 12:50

„Да ти напълни душата“ − спомен за легендарния странджански гайдар Костадин Варимезов

Още приживе го наричали „царя на българската гайда“, „Свети Костадин на народната музика“, а студентите му от Канада и САЩ се обръщали към него с почтителното „професоре“, макар да не е имал академична титла. „Да ти напълни душата“ пък е..

публикувано на 07.01.20 в 11:47

Време е да подготвим късметите за новогодишната баница

Сурва, Сурваки или Васильовден е българският празник, с който по традиция посрещаме новата календарна година. Отбелязват го във всички краища на България, разпространен е и сред етническите българи, живеещи извън страната. Трапезата в..

публикувано на 31.12.19 в 08:00

Бъдни вечер преплита християнство и езичество в очакване на Рождество

Независимо каква е била годината и какво се е случило през четирите сезона, идва декември и ни грабва със своите празнични дни, списъци с подаръци, весели трапези. Забързаното ежедневие отстъпва с радост на приготовленията за Бъдни вечер и Коледа,..

публикувано на 24.12.19 в 08:25