Поглед към уникалната епископска базилика, реконструирана наскоро от археолога Валентин Петков.

Сандански – по следите на историята

В подножието на Пирин планина, сред десетки минерални извори и красива природа, Сандански от векове посреща гости. И това съвсем не е рекламна фраза. Градът, известен като една от най-добрите естествени лечебници в цяла Европа, е построен върху останките на..

публикувано на 15.01.10 в 11:48
Битката при Сакъзкьой

“От София до Чаталджа” – книга на френския журналист Рьоне Пюо

Когато през есента на 1912 година започва Балканската война, на полуострова ни пристига голям брой журналисти. Само в България те са 120. Сред тях е кореспондентът на популярния тогава френски вестник  “Льо Тан” Рьоне Пюо. Неотдавна в издателство “Колибри”..

публикувано на 15.01.10 в 10:18

Перперикон – един от най-популярните български археологически обекти в чуждите медии

Вече 10 години екипът на  проф. Николай Овчаров проучва свещения град Перперикон в Източните Родопи. На пресконференция в София известният археолог направи обобщение за откритото там. “Перперикон има история, чието начало е преди 7 хиляди години – каза..

публикувано на 07.01.10 в 11:22
Иисус Христос и Св. Йоан Кръстител. Детайл от икона, XVII в.

Ивановден - един от най-честваните празници от народния ни календар

На 7 януари православната църква отбелязва деня на св. Йоан Кръстител. "Истина ви казвам: между родените от жени не се е явил по-голям от Йоана Кръстителя." С тези думи Иисус потвърждава божественото пратеничество на Йоан, който Го кръщава във..

публикувано на 05.01.10 в 08:50
Светената вода се смята за едно от най-мощните оръжия на християнина срещу злото

Йордановден – празник, белязан с много символика

Йордановден или Богоявление е сред най-тачените християнски празници в България. На Йордановден след Великия водосвет се освещават и военните части и бойните знамена. За първи път това е направено през 917 г. преди битката при Ахелой, когато цар Симеон..

публикувано на 05.01.10 в 08:43

Българите вярват в чудотворните икони

Ревниво съхранявана и отстоявана през вековете, Христовата вяра за българина продължава да бъде извор на светлина и упование в дни на радост или дълбока скръб. Тя е тази, която го е вдигала да продължи напред и да премине и през най-тежките изпитания...

публикувано на 16.12.09 в 09:47

Рождество Христово – традиции и съвременност

Рождество Христово е един от най-големите църковни празници в Православния календар. Ражда се Иисус Христос – божият син, който се появява на Земята, за да изкупи човешките грехове. Неговото раждане полага нов момент в човешката история и слага начало на..

публикувано на 15.12.09 в 13:13

„Благословена Коледа!”

ftp://files.bnr.bg/RadioBulgaria/Bulgarska/Religia/audio31_bul_10_12_09.mp3 Благата вест за Раждането на Спасителя ни вдъхновява за нов живот. Тя ни влива нови сили с уверението, че не сме сами, че не сме забравени, изгонени или изоставени, а че Бог толкова..

публикувано на 11.12.09 в 10:43

Нова дарителска кампания в полза на Боянската църква

Националният исторически музей даде старт на дарителска кампания в помощ на Боянската църква, която е негов филиал. Историята на храма започва в края на X – началото на XI век с изграждането на малка църквичка. В средата на XIII век тя е разширена и богато..

публикувано на 10.12.09 в 09:39

Има ли връзка между праисторическите солници край Провадия и най-старото обработено злато в света?

От няколко години екип под ръководството на археолога проф. Васил Николов проучва праисторическите солници при Провадия. Именно там е открито най-ранното известно досега производство на сол в Европа – от втората половина на шестото хилядолетие преди Христа...

публикувано на 08.12.09 в 09:04