Константин Григориев монтира кинофилм, 1963 г.

Константин Григориев и неговите филми за живота

За повече от 40 години работа в киното режисьорът Константин Григориев е създал над 130 научнопопулярни филма. Половината от тях са посветени на природата и животните. Има много ленти за исторически събития, технически постижения, теми от изкуството. На..

публикувано на 01.12.10 в 09:17

Неправителствените организации у нас започват да губят своята независимост

Има сериозна опасност голяма част от българския неправителствен сектор да загуби своята независимост. Това предупреждение се съдържа в публикувания неотдавна доклад на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) "Гражданското общество в България –..

публикувано на 30.11.10 в 12:45

Разводите в България следват общоевропейските тенденции

Всеки втори брак в EС приключва с развод, а една трета от децата се раждат в семейства без сключен официално брак. Това показват данни от проучване на Евростат по темата. Според същото проучване, най-стабилни в Eвросъюза са браковете в Ирландия и Италия, а..

публикувано на 30.11.10 в 11:15

„Учим децата да откриват красивото в света около нас и истински да му се радват”, казва актрисата Цветана Платиканова

  Местата, където малчуганите на възраст 3-7 години ходят “на работа” днес, са различни. Наред с държавните, вече има и много частни детски градини. Това, което ги отличава, е по-модерното обзавеждане, по-малките групи и възможността да се обърне..

публикувано на 30.11.10 в 11:07

Личностното развитие и здравословният начин на живот вълнуват все повече българи

„Кратка формула на успеха”, „Балсам за душата – 365 послания за всеки ден”, „Мисли и забогатявай”, „ Магията на мащабното мислене” – това са малка част от книгите, посветени на самоусъвършенстването, залели през последните години българския книжен пазар...

публикувано на 30.11.10 в 10:23
„Бедна България, сравнена с държавите по света, е както неверен, така и опасен стереотип”, твърди Георги Ганев, програмен директор на Центъра за либерални стратегии.

България трябва да се откаже от стереотипа „бедна държава”

Една от постоянно повтаряните тези в публичното пространство е, че България е най-бедната страна в ЕС. Да, но ЕС по същество е клуб на едни от най-богатите държави в света. Тази щампа се пренася в мисленето на хората, в публичните дискусии в самата България..

публикувано на 30.11.10 в 09:55

Мерки за ограничаване на употребата на найлонови торбички

Обичайна гледка е по градските ни улици и в междублоковите пространства да се вихрят в танц, понесени от вятъра, изхвърлени найлонови торбички. Те не само загрозяват пейзажа, но и замърсяват околната среда, тъй като не са биоразградими. От средата на..

публикувано на 30.11.10 в 09:51

Божидар Томалевски: „Гласът на българите в чужбина вече е чут в България”

По неофициални данни българите в чужбина са около три - три и половина милиона души, пръснати по целия свят. Това е почти половината от населението на България днес. Най-много те са в Англия, Гърция, Испания, Германия. Според гласувания на първо четене нов..

публикувано на 29.11.10 в 12:55
Членовете на „Асоциация за изследване и развитие на гражданското общество” работят активно с българските общности в чужбина.

Активизиране на гражданското общество с помощта на младежки организации

За младите хора обикновено се казва, че са бъдещето на страната. През последните две десетилетия в България се появиха много младежки организации. Те се ангажираха, както с най-важните въпроси по опазването на природната среда, така и с всичко онова, което..

публикувано на 29.11.10 в 12:37
Гостите - ученици и преподаватели от Европа са очаровани от българската култура и история.

Ученици от Европа на културен обмен в Природо-математическата гимназия в Бургас

Ученици от Природо-математическата гимназия „Акад. Никола Обрешков” в Бургас бяха домакини на свои връстници от Полша, Гърция, Италия и Испания. Чуждестранната визита е част от международен проект, финансиран по европейската програма „Коменски”. Целта е..

публикувано на 29.11.10 в 10:13