Проф. Сава Димитров-младши: „Българската школа по кларинет продължава да гради прекрасни професионалисти“

Тази година се навършиха 100 години от рождението на проф. Сава Димитров – повод за няколко културни събития. Както преди дни стана ясно – на името на уважавания професор е учреден международен конкурс. Неоценими са заслугите му в изграждането на..

публикувано на 14.12.19 в 08:00

Новогодишният музикален фестивал − вдъхновен от бележити годишнини, значими постижения… и от зимата

Симфонични и хорови концерти, клавирни рецитали, балетни спектакли, концерти на и за деца…Тридесет и третото издание на Новогодишния музикален фестивал започва на 14 декември, а първият концерт е на хор „Ваня Монева“. Поводът − 25-годишнината от..

публикувано на 13.12.19 в 12:40

„Little Stories“ – дебютен албум на джаз музиканта Петър Славов-син

Контрабасистът Петър Славов е един от най-успешните джаз музиканти в САЩ и по-специално в Ню Йорк. Той е син на известния в близкото минало барабанист Петър Славов, добре познат от формации като „Джаза на оптимистите“, „Джаз фокус 65“, „Сребърните..

публикувано на 11.12.19 в 11:30

Дългоочаквана премиера на „Клетниците“ в Софийската опера

На 6 декември, на сцената на Софийската опера, за първи път у нас ще бъде представен мюзикълът „Клетниците“. Вълнуващата история от най-известния роман на Виктор Юго е пресъздавана многократно в театрални, кино- и телевизионни..

публикувано на 05.12.19 в 11:37

Първа симфония от Петко Стайнов ще звучи за първи път от половин век насам

Известни изпълнители от Софийската филхармония и млади таланти от Филхармония “Пионер“ днес ще изнесат концерт в зала „България“ под мотото „Рамо до рамо“. От няколко години поредицата събира представители на двата оркестрови състава в интересни..

публикувано на 03.12.19 в 12:30

Проектът Next Step събира утвърдени български джаз музиканти

Мирослав Турийски (пиано) и Христо Йоцов (ударни) през годините са доказали своя талант като изпълнители и композитори. Познаваме ги от редица проекти (включително и съвместни), записи на авторска музика, участия в джаз фестивали и други..

публикувано на 02.12.19 в 14:04

За светлината в мрака - Мартин Хафизи с дебютен авторски албум

През последните години Мартин Хафизи живее в Холандия, където концертира активно. Българската публика го познава от участието му в различни проекти − Uvira / Bruno / Hafizi Trio, Via Mavis и др. Но сега за пръв път барабанистът представя своето..

публикувано на 30.11.19 в 08:00

Деси Андонова представя дебютния си албум Audio Book

Деси Андонова е важна част от новата, съвременна българска музика. На родната сцена е добре позната от групите Phuture Shock, Plastic Hi-Fi, Scam, Lava Lava и Sentimental Swingers. Тя е и сред популярните DJ-и сред дамите в България. Но чак..

публикувано на 29.11.19 в 12:24

Хор „Големите български гласове“ взе участие в VII Международен фестивал на нематериалното културно наследство в Китай

„Големите български гласове“ е фолклорен хор, създаден през 1971 г. от известния български диригент Здравко Михайлов. От 1999 г. негов артистичен директор и диригент е Илия Михайлов. Репертоарът на хора включва обработки на автентичен български..

публикувано на 19.11.19 в 11:40

Пианисти от девет държави с концерти в четири града на България

Шестнадесет пианисти от Германия, Италия, Русия, Канада, Корея, Япония, Словакия, България и Филипините ще изнесат 4 концерта в българските градове, участвали в надпреварата за европейска столица на културата – Пловдив (на 16 ноември), София (на 18..

публикувано на 16.11.19 в 10:10