Започна концертен цикъл, посветен на дипломатическите отношения на България с водещи европейски страни

Концертният сезон за почитателите на класическата музика в България започна, а изненадите, които очакват публиката в най-добрата зала за класическа музика у нас – КК „България“, не са малко. С концерт, посветен на музиката на Русия, в който..

публикувано на 28.09.19 в 09:30

Божана Павлова: „Музиката дава по-задълбочен поглед към света, развива личността и чувствителността“

Божана Павлова е във Виена от десетина години. Там е завършила класическа китара в Musik und Kunst Privatuniversität der Stadt Wien, където преподава и днес. Паралелно изучава педагогика в Universität für Musik und darstellende Kunst Wien...

публикувано на 26.09.19 в 11:04

Музикално (и успешно) лято за децата от НМУ „Любомир Пипков“

Всеки, който се занимава с музикално изкуство, още първите години разбира, че то е любов, призвание, но и много труд. За да предадеш смисъла и красотата, които „виждаш“ със сърцето си, се изискват технически умения. А тях трябва да поддържаш..

публикувано на 13.09.19 в 12:26

Голямо признание за младия български пианист Емануил Иванов

Да спечелиш първа награда в клавирния конкурс „Бузони“ е все едно да спечелиш US Open, написа в социалните мрежи известен наш журналист след като стана ясно, че българинът Емануил Иванов (на 20 г.) е победител на Международния конкурс за пианисти..

публикувано на 09.09.19 в 12:26

Португалецът Мигел Фалкао: „Българският фолклор е част от моята идентичност“

Не съм избрал вашия фолклор вместо нещо друго и не съм се отказал от предишните си музикални интереси. Но в момента, в който за пръв път чух българска народна музика, почувствах много силно, че се индентифицирам с нея – думи на Мигел Фалкао от..

публикувано на 05.09.19 в 12:38

Дарин Върбанов за своето Musical Art Studio и работата си в Сингапур

Много са българските музиканти, оставили диря в световната култура. Сред тях са не само прочутите ни оперни гласове, но и редица диригенти, солисти, концертмайстори в някои от най-реномираните световни оркестри. Причината да напуснат родината и да..

публикувано на 27.08.19 в 13:13

Още една малка столица на българския джаз

Старинният възрожденски град Трявна /с културни традиции още от XVII век/ посреща първото издание на своя джаз-фестивал. Един от инициаторите на феста и най-популярен участник тази година е певецът Васил Петров. Той е известен като „българският..

публикувано на 24.08.19 в 13:10

Нов рок фестивал привлича меломаните в общинския парк в Челопеч

Режисьорът и евродепутат Андрей Слабаков и бившият кмет на морския град Каварна, Цонко Цонев, са в основата на нов рок фестивал. Той ще се състои на 9 и 10 август в парк „Корминеш“, със съдействието на община Челопеч. В района се намира красивата..

публикувано на 09.08.19 в 08:30

Детски хор от Русе спечели медали и вниманието на публиката в Италия

Русенският хор "Св. Георги Победоносец" успешно завърши 25-тия си концертен сезон с участието си в хоров конкурс "Seghizzi", в италианския град Гориция. Петдесет и осмото издание на форума се проведе в няколко различни категории, а българският..

публикувано на 01.08.19 в 13:28

Groovy Jazz - съвместен албум на Димитър Карамфилов и Петър Георгиев

Китара и контрабас, но не в класика, а в джаз – една добре позната музикална колаборация в световен аспект, но не толкова и на родна сцена. Албумът Groovy Jazz, създаден от двама популярни български джаз инструменталисти, Димитър Карамфилов –..

публикувано на 31.07.19 в 11:48