Как българска супер група завладя рок класации в Гърция и Португалия

Песен на българската група Intelligent Music Project оглави класациите в три гръцки радиостанции, а чилиецът Рони Ромеро, вокалист и фронтмен на формацията, стана номер едно в Португалия. В основата на тези събития е д-р Милен Врабевски, автор на..

публикувано на 16.02.21 в 13:22

Митко Щерев възроди популярната песен „Хризантеми“ с нов аранжимент

Композиторът и основател на група „Диана Експрес“ Митко Щерев възроди една от най-популярните си мелодии „Хризантеми“ по повод рождения си ден (28 януари). Кавърът на песента се появи броени дни след след 75-годишния юбилей на филмовия композитор на..

публикувано на 14.02.21 в 10:15

Places под звуците на кавала – места, събрани от Живко Василев

Роден в гр. Смолян, в сърцето на Родопите, Живко Василев израства с красотата на фолклора от този край на България. Кавалът е инструмента, чрез който той изучава, развива и запазва родопските музикални традиции. Млад и талантлив..

публикувано на 12.02.21 в 11:12
Илюстративно изображение

Новата концертна зала на България – нищо по-малко от величествена

„Нищо по-малко от величествена, нищо по-малко от великолепна“ – под това мото се представя проект на нова концертна зала в столицата. Инициативата за това беше обявена официално на 3 февруари 2021 година при президента на Република България Румен..

публикувано на 05.02.21 в 18:15

Песен с „великанска” кауза

Всяка година над 2 000 деца в България биват изоставени от родителите си, повечето от които още в родилния дом. И това е устойчива тенденция през последните 10 години. Особено драматично е положението на семействата в риск в условията на сегашната..

публикувано на 02.02.21 в 10:10

Никола от Cool Den: „Музиката винаги трябва да е органична и естествена“

Китарист и певец с оригинален авторски почерк, Никола, а отскоро и неговата група Cool Den са сред най-интересните явления от последните години. Пристигнал в столицата, за да учи в Софийския университет, Никола бързо натрупа популярност сред..

публикувано на 28.01.21 в 14:09

Мария Колева: „Традиционното ни изкуство е съдба, мисия, вълшебство“

Забележителни са успехите на известната певица не само като солистка. През годините тя е глас и в различни камерни и хорови формации – квартет „Аврена“, „Балкански гласове“, „Драгостин фолк“, НФА“Филип Кутев“, „Аква Делия“. Предпочита да я наричат..

публикувано на 27.01.21 в 14:46

Грандамата на пианото Елизабет Леонская гостува в София

Софийската филхармония посреща на 18 февруари една от грандамите на пианото – Елизабет Леонская . Под диригентската палка на Роберт Фаркаш легендарната пианистка ще представи Третия концерт за пиано на Бела Барток. Във втората част на вечерта ще звучи..

публикувано на 27.01.21 в 10:00

Максим Венгеров свири Шостакович в София

Руският цигулар и носител на "Грами"  Максим Венгеров ще излезе на българска сцена със Софийската филхармония под диригентството на маестро Найден Тодоров. Концертът е на 11 февруари в зала "България", съобщиха от филхармонията. Венгеров ще..

публикувано на 22.01.21 в 15:44

Филмовата музика е свобода и предизвикателство

Казват, че най-добрата филмова музика е тази, която зрителят дори не забелязва, а някак я преживява през героите, през техните действия и емоционални състояния. Това, наглед странно определение споделя и Петър Дундаков – български композитор,..

публикувано на 13.01.21 в 16:43