Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Чергата”

Ангел Добрев (в средата) с формация "Фолк".
Ангел Добрев е музикант в Оркестъра за народна музика на БНР, любимият му и съпътстващ го съдбовно в живота инструмент е гъдулката. В днешното предаване за фолклор и традиции на Радио България „Чергата” той е гост на предаването. Заедно с вас ще послушаме негови хора от авторския му CD „Зебровица”, именуван на родното му място. Освен като композитор, ще ви представим изпълнителя на българска народна музика и като университетски преподавател. За студентите по фолклор Ангел Добрев разказва с любов, но цялото му сърце е заедно с неговите открития – 9 годишния гъдулар Мартин Владимиров и народната певица в дуета „Рукатка” Георгия Райкова. Предстои ни среща с тях в едно от следващите предавания „Чергата”. Приятно е в тази среща да разговаряме с дългогодишния музикант и забележителен творец само за народното изкуство, за тайните на красивите български народни ритми и емоцията от всичко това. Останете на вълните на Радио България и ни пишете, ако тези теми ви докосват: chergata@bnr.bg


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Сурва" е сърцето на Перник и Перник е сърцето на "Сурва"

В   близкия до София град Перник отброяват дните и дори часовете до началото на най-пъстрия, най-шумния и най-многолюдния маскараден фестивал на България. Нарича се "Сурва", каквото е названието и на този прастар обичай, запазен в селата и градовете на..

публикувано на 25.01.24 в 12:45

В русенското село Черешово празнуват Дядовден

Единствено в русенското село Черешово в деня след Бабинден по стар стил отбелязват Дядовден. Празникът се отбелязва от 1957 година по идея на двама жители на селото – Дамян Хаджийски и Милчо Стефанов, - за да не се чувстват дядовците онеправдани. Прави..

публикувано на 22.01.24 в 04:50
Снимка: Facebook/ Българските корени

Бабинден в Разлог – град, пазител на традициите

В началото на всяка година в Разлог и околните села от пиринския край започва трескава подготовка за Бабинден. Празникът е посветен на бабите и жените, които помагали при раждането на младите невести. Всяка година той се отбелязва на 21 януари, а в..

публикувано на 19.01.24 в 12:55