Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Чергата”

Ангел Добрев (в средата) с формация "Фолк".
Ангел Добрев е музикант в Оркестъра за народна музика на БНР, любимият му и съпътстващ го съдбовно в живота инструмент е гъдулката. В днешното предаване за фолклор и традиции на Радио България „Чергата” той е гост на предаването. Заедно с вас ще послушаме негови хора от авторския му CD „Зебровица”, именуван на родното му място. Освен като композитор, ще ви представим изпълнителя на българска народна музика и като университетски преподавател. За студентите по фолклор Ангел Добрев разказва с любов, но цялото му сърце е заедно с неговите открития – 9 годишния гъдулар Мартин Владимиров и народната певица в дуета „Рукатка” Георгия Райкова. Предстои ни среща с тях в едно от следващите предавания „Чергата”. Приятно е в тази среща да разговаряме с дългогодишния музикант и забележителен творец само за народното изкуство, за тайните на красивите български народни ритми и емоцията от всичко това. Останете на вълните на Радио България и ни пишете, ако тези теми ви докосват: chergata@bnr.bg


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

С празника Иванови влачуги в село Караисен гонят лошата енергия

С автентичен ритуал без аналог в България в павликенското село Караисен, Северна България, празнуват Ивановден. Празникът се нарича "Иванови влачуги" и се предава от незапомнени времена, а днес се съхранява от самодейците в селото, предава..

публикувано на 07.01.24 в 10:41

Нож не се подарява, трябва да си го откупиш

Знание, мерак и много труд са необходими за изработката на хубав нож, казва Иван Кюпов от село Крупник (Югозападна България). 35-годишният мъж не е потомствен майстор. Интересът към изработката на ножове тлее в душата му от детинство, но преди 8..

публикувано на 07.01.24 в 09:15

Над 300 000 българи празнуват имен ден на Ивановден

На Ивановден почитаме паметта на Св. Йоан Кръстител – последният старозаветен пророк и кръстител на Иисус. 347 534 са сънародниците ни, които празнуват своя имен ден днес. "Иван е титла, а не име", казва народът ни за най-таченото име у нас,..

публикувано на 07.01.24 в 05:10