Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Чергата”

Грънчарският занаят може да бъде показан на децата ни в етнографските комплекси, в старите работилници и на пазара на изкуството. Там навярно ще ви обяснят и значението на думата рукатка - старинен глинен съд. В рукатка, например е пътувало киселото мляко към Франция. Към лабораториите, където е работел д-р Стамен Григоров, първооткривателят на млечнокиселия микроорганизъм, предизвикващ ферментацията на киселото мляко, чието откритие е публикувано през 1905 г.
В днешното предаване „Чергата” наши гости са Георгия Райкова и Мартин Владимиров, изпълнители на българска народна музика в Дует „Рукатка”. Мартин е известен медалист от детски фолклорни фестивали и запален изпълнитетел на гъдулка. Георгия е солистката в тази формация. Те са открития на Ангел Добрев, за чието творчество ви разказахме в предишното предаване. А името си дуетът дължи на семейството на Мартин. Баба му и дядо му са създатели на една от малкото в София, все още действаща, грънчарска работилница.
В навечерието на новата учебна година в България ще чуем и главния художествен ръководител на Детската фолклорна формация към 46-то столично училище „ Росна китка” Бисер Григоров.
Останете с предаването за фолклор и традиции на Радио България „Чергата”. Пишете ни на адрес: chergata@bnr.bg . Очакваме и поздрави, и пожелания.

Още от категорията

Фолклорен ансамбъл „Дикани“ отбелязва първото си десетилетие

Многобройни концерти, престижни награди, хиляди пропътувани километри за изяви у нас и в чужбина, и може би най-важното – огромно богатство от автентични народни песни и колекция от старинни носии… Това е равносметката за пътя, който е извървял..

публикувано на 21.09.21 в 13:35

Да запазим вярата в доброто

Обгърната в тайнственост, Странджанската фолклорна област крие много богатства. Тук до днес се пазят мистичните нестинарски игри, редица старинни обичаи и песни, а в целия район ще откриете свещени места, свързани с тракийската, християнската и др...

публикувано на 08.09.21 в 17:18

Тридневен фолклорен празник започва в Китен

Дефиле на всички участници ще даде началото на Петата национална фолклорна среща „Китен и приятели“ в южното крайморско градче. Очаква се на сцената в Морския парк, в дните от 4 до 6 септември, да се изявят над 46 фолклорни певчески групи,..

публикувано на 04.09.21 в 11:10