Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

„Чергата”

Грънчарският занаят може да бъде показан на децата ни в етнографските комплекси, в старите работилници и на пазара на изкуството. Там навярно ще ви обяснят и значението на думата рукатка - старинен глинен съд. В рукатка, например е пътувало киселото мляко към Франция. Към лабораториите, където е работел д-р Стамен Григоров, първооткривателят на млечнокиселия микроорганизъм, предизвикващ ферментацията на киселото мляко, чието откритие е публикувано през 1905 г.
В днешното предаване „Чергата” наши гости са Георгия Райкова и Мартин Владимиров, изпълнители на българска народна музика в Дует „Рукатка”. Мартин е известен медалист от детски фолклорни фестивали и запален изпълнитетел на гъдулка. Георгия е солистката в тази формация. Те са открития на Ангел Добрев, за чието творчество ви разказахме в предишното предаване. А името си дуетът дължи на семейството на Мартин. Баба му и дядо му са създатели на една от малкото в София, все още действаща, грънчарска работилница.
В навечерието на новата учебна година в България ще чуем и главния художествен ръководител на Детската фолклорна формация към 46-то столично училище „ Росна китка” Бисер Григоров.
Останете с предаването за фолклор и традиции на Радио България „Чергата”. Пишете ни на адрес: chergata@bnr.bg . Очакваме и поздрави, и пожелания.

Още от категорията

Весел и вкусен „Празник на Чупренския Балкан“

Провежда се през втората събота от месец август, в местността „Бéкинска шὸбърка”*, в непосредствена близост до биосферния резерват „Чупрéне” , който от 1977 г. е в списъка на ЮНЕСКО за защитените територии. Под закрилата на ЮНЕСКО е и диалектът на..

публикувано на 07.08.20 в 07:20

Свети Панталеймон – лечител и покровител на бурите

На 27 юли, редом със Свети Климент Охридски и Светите Седмочисленици , Православната ни църква почита паметта и на Свети Великомъченик Пантелеймон. Името му означава всемилостив. Светецът бил известен сред народа като лекар и лечител, помагал..

публикувано на 27.07.20 в 04:50

Света Марина - покровителката на водите

На 17 юли православните християни почитат паметта на Света великомъченица Марина. В българските народни вярвания, светицата е наричана Огнена Марина и символизира небесния огън. Тя е покровителка на жътвата, нивите и сеитбите.  В този ден, според..

публикувано на 17.07.20 в 08:10