Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Чергата”

Грънчарският занаят може да бъде показан на децата ни в етнографските комплекси, в старите работилници и на пазара на изкуството. Там навярно ще ви обяснят и значението на думата рукатка - старинен глинен съд. В рукатка, например е пътувало киселото мляко към Франция. Към лабораториите, където е работел д-р Стамен Григоров, първооткривателят на млечнокиселия микроорганизъм, предизвикващ ферментацията на киселото мляко, чието откритие е публикувано през 1905 г.
В днешното предаване „Чергата” наши гости са Георгия Райкова и Мартин Владимиров, изпълнители на българска народна музика в Дует „Рукатка”. Мартин е известен медалист от детски фолклорни фестивали и запален изпълнитетел на гъдулка. Георгия е солистката в тази формация. Те са открития на Ангел Добрев, за чието творчество ви разказахме в предишното предаване. А името си дуетът дължи на семейството на Мартин. Баба му и дядо му са създатели на една от малкото в София, все още действаща, грънчарска работилница.
В навечерието на новата учебна година в България ще чуем и главния художествен ръководител на Детската фолклорна формация към 46-то столично училище „ Росна китка” Бисер Григоров.
Останете с предаването за фолклор и традиции на Радио България „Чергата”. Пишете ни на адрес: chergata@bnr.bg . Очакваме и поздрави, и пожелания.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Демоничният конник св. Тодор

"В обширен регион в Северна България конникът св. Тодор се възприема като демоничен персонаж. Народните определения за него звучат по следния начин: овампирчен , вкаракончен или таласъмлия светец… Той посещава забранените през този период..

публикувано на 23.03.24 в 04:30

Монография представя традиционната къща на българите в Молдова

В българската библиотека "Христо Ботев" в Кишинев беше представена книгата "Човекът в къщата – къщата в живота на човека. Традиционната къща на българите в Република Молдова като част от културното наследство“. Автор на труда е докторът на..

публикувано на 18.03.24 в 20:18
„Кукерландия 2024“ - Ямбол

Магията на кукерските игри шества в Ямбол

Хиляди хлопки и чанове огласиха Ямбол в 25-ия юбилеен Международен маскараден фестивал „Кукерландия“. Над 2000 хиляди кукери, сурвакари, бабугери, камилари, старци, джамалари и други фолклорни персонажи показват богатството на маскарадната обредност от..

публикувано на 17.03.24 в 15:37