Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Чергата”

Грънчарският занаят може да бъде показан на децата ни в етнографските комплекси, в старите работилници и на пазара на изкуството. Там навярно ще ви обяснят и значението на думата рукатка - старинен глинен съд. В рукатка, например е пътувало киселото мляко към Франция. Към лабораториите, където е работел д-р Стамен Григоров, първооткривателят на млечнокиселия микроорганизъм, предизвикващ ферментацията на киселото мляко, чието откритие е публикувано през 1905 г.
В днешното предаване „Чергата” наши гости са Георгия Райкова и Мартин Владимиров, изпълнители на българска народна музика в Дует „Рукатка”. Мартин е известен медалист от детски фолклорни фестивали и запален изпълнитетел на гъдулка. Георгия е солистката в тази формация. Те са открития на Ангел Добрев, за чието творчество ви разказахме в предишното предаване. А името си дуетът дължи на семейството на Мартин. Баба му и дядо му са създатели на една от малкото в София, все още действаща, грънчарска работилница.
В навечерието на новата учебна година в България ще чуем и главния художествен ръководител на Детската фолклорна формация към 46-то столично училище „ Росна китка” Бисер Григоров.
Останете с предаването за фолклор и традиции на Радио България „Чергата”. Пишете ни на адрес: chergata@bnr.bg . Очакваме и поздрави, и пожелания.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: НЧ „Съединение 1923” с. Бърдарски геран

Банатските българи канят всички на традиционно карнавално шествие

Най-големият пролетен празник, който връща по родните места банатските българи и в Румъния, и Сърбия, и в българското село Бърдарски геран се нарича Фършанги (названието  идва от унгарската дума Farsang и немската Fasching и означава "карнавал"). Това..

публикувано на 09.02.24 в 10:25

Bean Valentine в Смилян - преоткрий и се влюби в бобовите храни

Чийз кейк и три вида разядки, приготвени на базата на смилянски фасул, както и още цяла плеяда вкусни, здравословни и нестандартни ястия със смилянски боб могат да опитат гостите на родопското село Смилян в рамките на кампанията   "Преоткрий и..

публикувано на 07.02.24 в 12:55

"Сурва" е сърцето на Перник и Перник е сърцето на "Сурва"

В   близкия до София град Перник отброяват дните и дори часовете до началото на най-пъстрия, най-шумния и най-многолюдния маскараден фестивал на България. Нарича се "Сурва", каквото е названието и на този прастар обичай, запазен в селата и градовете на..

публикувано на 25.01.24 в 12:45