Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Православен календар: Св. мъченици София, Вяра, Надежда и Любов

© 'Снимка:   Елка Йончева'

Св. мъченици София, Вяра, Надежда и Любов - икона в столичния храм "Св. София"
На 17 септември Българската православна църква почита паметта на Св. София и нейните три дъщери, кръстени на трите християнски добродетели - Вяра, Надежда и Любов. За тяхното житие и мъченически подвиг разказва отец Васил Коцев, свещенослужител в столичния храм „Св. Георги Победоносец”.
„Св.София е била римлянка от патрицианско семейство, която от малка е била възпитана в Христовата вяра. Тя се постарала да вдъхне силата на тази вяра в душите на своите невръстни деца и когато идват дните на изпитанието по времето на император Адриан (117-138 г.). От житието на светицата е известно, че те са преживели дълги месеци на жестоки гонения, изтезания и мъки под натиск да се откажат от Христовата вяра и да се поклонят на езическите богове. Тези усилия от страна на императора и неговите сподвижници не довели до успех. Тогава се взема тежкото решение те да бъдат убити и това се извършва по изключително жесток начин - смъртта на Вяра, Надежда и Любов идва пред очите на тяхната майка! Те са обезглавени, но силата на вярата преодолява всичко! Защото Св. София е знаела и твърдо е вярвала, че ги чакат блаженството на вечността и венецът на мъченичеството, поднасяно на тези, които са достойни за Христа. Така в 126 година те приемат мъченическа смърт.
По-нататък житието разказва, че майката, сломена от скръб, е починала на гроба на своите деца и тайните християни от онова време са събрали мощите на мъчениците и тяхната майка и са ги погребали. По-късно те са били извадени за преклонение и почит и днес се намират във Франция, в областта Елзас. Удивителният подвиг на тези жени разкрива колко силен може да бъде човек, когато отстоява своя идеал и не се поколебава да пожертва дори живота си за Христовата вяра!”

Името София означава „Божия премъдрост” - това е и името на нашата столица, която всяка година на 17 септември празнува своя имен ден. В близост до катедралата „Св. Александър Невски” е разположен и старинният храм Света София.

„Най-старият храм в столицата е „Света София”, кръстен на името на Божията премъдрост - обяснява отец Васил Коцев. - Църквата, символ на града, е първият реставриран археологически паметник в София. През 1900 г. при изработването на първия герб на столичния град художникът Хараламби Тачев поставя в горното ляво поле силуета на петнайсетвековната базилика. През 1928 г. църковното настоятелство поправя притвора, укрепена е цялата църква с благословията на софийския митрополит Стефан, по-късно екзарх Български. Църквата „Света София” е възстановена окончателно през периода 1998-2001 г. Така античният храм се завърна с предишния си блясък към духовната си същност. Съществува мнение, че храм „Света София” днес е най-старият действащ православен храм в света.”

Светломира Иванова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Родопите звукът на гайдата е магия, за която разказва местен музей

Скулптурна композиция в родопското село Широка лъка прославя местните гайдари и певци, прочути във всички краища на родината, а и извън нея. Наречена е "Гайдарят", а наскоро в селото беше представен роман със същото заглавие. Отстоящото на няколко..

публикувано на 10.03.24 в 07:30

На Месни заговезни започва преходът към дългите Великденски пости

Винаги в неделя, осем седмици преди Великден, православните християни отбелязват Месни заговезни. По време на богослужението, Църквата припомня чрез текстовете в Светото писание картината на Страшния съд. Там са засегнати темите за греховността и..

публикувано на 10.03.24 в 05:10

Задушница е, почитаме паметта на починалите ни сродници

В съботния ден срещу Неделя Месопустна (Месни заговезни) православните българи извършват помен в памет на мъртвите. Това е една от трите Задушници, които православните християни отбелязват всяка година, преди началото на Рождественските, Великите и..

публикувано на 09.03.24 в 05:05