Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България – реален актьор в проект „Виртуална библиотека”

Основната цел на проекта „Виртуална библиотека - България” е да се изгради Единна национална библиотечно-информационна система. Снимки: Ивелина Ватова
На 11 май библиотечните и информационни работници у нас имат професионален празник. На този ден 130-годишната Национална библиотека на България чества своите патрони – светите братя Кирил и Методий. Тази година на 11 май официално бе открит и първият етап от проекта „Виртуална библиотека-България” като част от системата COBISS.Net.
Какво е COBISS? Това съкращение означава „кооперативна онлайн библиографска система и услуги”, която осигурява достъп до общ каталог на съответната национална книжнина. Идеята за него се ражда преди около 20 години в Института за информационни науки в Марибор, Словения. У нас основната цел на проекта е да се изгради Единна национална библиотечно-информационна система. Предстои обучение на експерти от цялата страна, за да могат те след това да оказват професионално съдействие на читателите и потребителите на системата.

„Събитие с национално значение – категорична бе проф. Боряна Христова, директор на Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” (НБКМ), при откриването на двете основни звена по проекта „Виртуална библиотека-България – учебен и сървър-център. – Ще подпомогне развитието на библиотечното дело у нас. Започнахме този проект преди 2 години съвместно със Словения, но той нямаше да се осъществи без голямата помощ и разбиране от страна на Министерството на културата и лично от проф. Стефан Данаилов. Сега, когато сме готови с първия етап, не бихме могли да продължим, ако не беше голямата помощ от 300 000 лева, дадена в труден за страната ни икономически момент, за да се закупи техника и да започне реално да действа „Виртуална библиотека-България.”

С включване в мрежата COBISS.Net България се присъединява към интегрираната балканска регионална библиотечна система. В нея вече участват Македония, Черна гора, Сърбия, Босна и Херцеговина и Словения. Предстои включването на Албания и Косово, покана е отправена и към Хърватия. Българската Народна библиотека вече е реален член на общоевропейската дигитална библиотека „Европиана”, а от ноември 2009 дигиталният фонд на НБКМ, който съдържа копия на архиви, ръкописи и старопечатни книги, ще стане част от портала „Съкровища на националните библиотеки на Европа”.

„Сигурен съм, че това е пътят за интегриране на нашите библиотеки с европейските библиотечни структури, – каза министърът на културата проф. Стефан Данаилов, който откри първия етап по проект „Виртуална библиотека-България”. – Така показваме, че образованието на нацията, както и проучването на богатото национално книжовно културно наследство и предоставянето му на широката българска и европейска общност, са сред приоритетите на българското правителство.”

Как ще се промени ролята на библиотеките в България? Единният национален каталог ще може да се ползва от всяка точка на България и на света. След като бъде включен в интегрираната платформа на 43 европейски библиотеки, ще може да се проследи в коя от тях се намира всяка книга, излязла от Освобождението до наши дни. Той ще съдържа всичките досегашни каталози, но в електронен вид. Засега са готови над 3 млн. записа, като броят им прогресивно ще расте. Активни участници още от първата проектна фаза станаха и някои библиотеки от страната – Народна библиотека „Иван Вазов” в Пловдив, регионалните библиотеки в Добрич, Разград, Силистра, Благоевград, както и библиотеката на Специализираното висше училище по библиотекознание и информационни технологии.

„Това е отдавнашна мечта на българските библиотекари, – според Ваня Грашкина, председател на Българската библиотечно-информационна Асоциация. – В европейското библиотечно семейство България влиза не само с богатствата на националната библиотека, но и на всички големи регионални библиотеки в страната.”

Ивелина Ватова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37