Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Св. Иван Рилски Чудотворец

Снимка: архив

На 19 октомври православна България се прекланя пред светлата памет на най-българския от всички български светци и патрон на народните будители. Преподобният отец Иван Рилски, пустиножител и чудотворец е тачен не само от нашия народ, но и от православните църкви на славянските народи, а така също и от Константинополската, Еладската и други църкви. Той се е родил и живял през смутното време в края на Първото българско царство. Още от съвсем млад Свети Иван решил да се отдаде изцяло в служба и молитви към Бога като се отрече от всякакъв светски живот и се оттеглил сред необятните рилски гори. С течение на времето при него се събрали много последователи и послушници. С тях Св. Иван основал Рилската Света обител, която през вековете и особено през тежките години на робството е била твърдина и хранилище на българската писменост и национално самосъзнание.

Обърнати с лице към историята на древна България, ние днес виждаме по всички краища на нашата родина множество манастири, изградени по негов почин и по негово благословение!  Какво мисли за покровителя на народа ни един млад човек? Светослав Цеков е четвъртокурсник в Софийската духовна семинария, носеща името на светеца.

„Това безспорно е на-известният български светец по нашите земи – казва Светослав Цеков. – Има силно религиозно влечение от дете. До 25-годишната си възраст е бил пастирче, но мечтата му винаги е била да води монашески живот, да бъде отшелник. По времето на княз Борис са строени много църкви и манастири, които стават средища на християнството и книжовни центрове. Тогава Св. Иван постъпва в манастира Св. Димитрий под връх Руен в Осоговската планина, близо до родното му село Скрино, където се обучава и се усъвършенства в религиозно отношение и приема монашеството, след което се усамотява, за да прекарва времето си в пост и молитва. Славата му се разраства бързо, тъй като благодарение на него стават много чудеса.”

При Свети Иван започнали да идват все повече ученици и последователи и тогава в Рилските гори той сформира Светата Рилска обител, която съществува и до днес. Благодарение на неговите молитви този манастир укрепва и се разраства. Как в днешни дни звучат мислите на Св.Иван през погледа и съзнанието на един млад човек, избрал духовното поприще?

„Неговият завет повелява водене на праведен християнски живот и стремеж към добродетели – казва Светослав Цеков. – Затова го наричат „преподобен”, което означава, че се е уподобил повече на Бог, отколкото на обикновен човек. В момента малко хора водят такъв добродетелен живот. Почти ги няма.”

Станахме ли днес по-вярващи или ходенето на църква е модерно?

„Това е много спорен и дискусионен въпрос – отбелязва Светослав Цеков. – Всеки го разбира по собствен начин. Лично аз смятам, че ходенето на църква не трябва да става по задължение или защото е модерно.То трябва да се изпитва, да идва отвътре и да бъде като обичай, като нрав, като характер. Според едно от апостолските правила, ако на три празника не отидеш на Богослужение, ще бъдеш отлъчен от лоното на църквата.Това в днешно време не се спазва. Невъзможно е!”

Малко преди смъртта си Свети Иван Рилски е написал своите завети към братята на основаната от него обител. В тях той призовава последователите си към съхранение на православната вяра, към висока нравственост и обич между хората, към нравствено усъвършенстване и към единство на църква и народ.

По публикацията работи: Светломира Иванова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Отец Петко Вълов

Униатската църква в България има нов предстоятел

Папа Франциск назначи отец Петко Вълов за епарх на епархия „Св. Йоан XXIII“ на вярващите католици от византийски обред в България, предаде „Ватикан Нюз“. Светият отец е приел оставката на Н. Пр. Христо Пройков, предава БТА. Новият..

публикувано на 09.04.24 в 11:19

Пътуване във времето в "Долината на тракийските царе"

Археологическият комплекс “Долината на тракийските царе” в град Шипка днес ще официално отваря врати.   "Той е първият по рода си в страната, а целта му е да представи в пълнота и да развие тракийската култура и изкуство в района на..

публикувано на 09.04.24 в 09:35
Българският храм „Свети Стефан“ в Истанбул

Преди 164 години в Цариград е заявена българската църковна независимост

На 3 април 1860 г. по време на тържествената великденска служба в българския храм „Свети Стефан“ в Истанбул митрополит Иларион Макариополски не споменава името на вселенския гръцки патриарх. Вместо името на патриарх Кирил VII е произнесено това на..

публикувано на 03.04.24 в 10:41