Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Противодействието на битовата престъпност ще е едно от основните направления на работа на полицията

Снимка: БГНЕС

С преминаването към пазарно стопанство и преразпределяне на собствеността в България след 1989 г. се увеличи многократно броят на престъпленията. Вече 20 години престъпността и корупцията са основни проблеми на българското общество. С обезпокоителни темпове  нараснаха престъпленията срещу личността и собствеността. Появиха се и нов вид престъпления за страната – рекет, отвличания, поръчкови убийства, наркопрестъпления. Организираната престъпност се превърна в дестабилизиращ фактор в икономическите и  финансовите структури на обществото. В същото време реформите в полицията в посока отварянето им към обществото бяха бавни и несигурни. Това като че ли още повече окуражи престъпниците. Българите се шегуват, че не остана българско семейство, чийто дом или автомобил  да не е бил обект на крадците. Обществото очаква защита от органите на реда и сигурността, но полицията в повечето случаи е просто регистратор на престъпленията. Не липсват и случаи, в които служители на реда подпомагат престъпниците. Затова полицията не се радва на голямо обществено доверие. В същото време проучване на Центъра за изследване на демокрацията показва, че регистрираните престъпления у нас намаляват. За 2007 г. те са 8 пъти по-малко от тези в Швеция например. Но усещането на обществото е, че нерегистрираните престъпления са значително повече. Според експерти регистрира се едно на всеки 5 престъпления.

“Промените в органите на реда и сигурността не могат да се отлагат повече”, обяви новият министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. Полицията трябва да слезе след хората – в кварталите и училищата. Кварталните инспектори трябва да опознаят по-добре районите си и хората  в тях, за да предотвратяват по-успешно посегателствата срещу собствеността, срещу личността, да са спирачка за опитите на престъпните елементи да упражняват въздействие върху децата и младежите.

„Въпросът за личната сигурност е сред водещите приоритети на вътрешното министерство – отбелязва заместник-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков. – Противодействието на битовата престъпност, върху което се концентрира максимално наличният ресурс на министерството, е едно от основните направления на работа на полицията. МВР засилва реално присъствието на униформени полицаи на уязвими места, вкл. тези с най-висока наситеност на престъпления и други видове нарушения. И това е свързано с очакването на българското общество по-качествена услуга и сигурност  от полицията. Връщането на доверието на хората в българската полиция, в системата за обществен ред и сигурност, е един от основните приоритети, който минава през диалог между всички ангажирани страни и институции. Чувствителното повишаване на разкриваемостта на престъпленията, повишената публичност в работата на полицията се очертават като най-важни фактори за стабилизиране на доверието в нея и нарастване на дела от престъпления, които се съобщават от гражданите.”

България се нарежда на първо място по изразходвани средства като процент от БВП за обществен ред и сигурност, твърдят експертите. Но въпреки това голяма част от българите продължават да се страхуват за себе си, за семействата си и имуществото си. Според зам.-министър Веселин Вучков, реформите в органите на реда имат за цел да се излезе от ситуацията на хаотични промени. Но необходимата промяна в отношението на полицаите към служебните им задължения не трябва да е свързана само с повишението на заплатите, с подобряване на условията на работа и материално-техническата база. Промяна е нужна най-вече в мотивацията на служителите в МВР. Обществена тайна е това, което признават и от полицейския синдикат, а именно, че много полицаи напускат МВР и отиват в престъпни групировки. А в условията на глобалната финансово-икономическа стагнация ролята на органите на реда нараства, тъй като престъпниците  се активизират.

„Продължаването на кризата и липсата на икономическа стабилност ще доведе до известно увеличаване при някои видове престъпни прояви – казва Веселин Вучков. – Това са напр. кражби, измами, престъпления, насочени срещу стопанската, финансовата, данъчната, осигурителната система, документни престъпления и др. През последната година например се наблюдава увеличение на броя на лицата, които употребяват и разпространяват синтетични наркотици. Намаляването на доходите на населението в условията на криза води до увеличаване на престъпленията, свързани със снабдяването с наркотици, както и разрастването на организираните групи в страната, занимаващи се с разпространение на наркотични вещества.”

Предстои изработване на цялостна Национална стратегия за сигурност и обществен ред, която е сред приоритетите на правителството. Целта е да се постигне стабилизирането на сектора за сигурност и резултатност от работата му в интерес на обществото.

По публикацията работи: Милка Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Президентът започна срещите с възможните служебни премиери

Президентът Румен Радев започна консултации с кандидатите за служебен премиер. Според конституционните промени от края на 2023 г., държавният глава може да избере служебния премиер от ограничен списък от 10 кандидати. Това са председателят на..

публикувано на 28.03.24 в 17:50

ИТН върна неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство веднага при връчването му

Партия "Има такъв народ" (ИТН) благодари за доверието на президента Румен Радев и върнаха обратно третия мандат за съставяне на правителството. Папката беше върната празна от заместник-председателя на парламентарната група на ИТН Ивайло Вълчев с..

публикувано на 28.03.24 в 12:09

Николай Денков, ПП-ДБ: Българските граждани ще решат как да продължим

Президентът Румен Радев връчи съгласно конституционната процедура мандат за съставяне на правителство на Николай Денков, кандидат за министър-председател, излъчен от втората по численост парламентарна група в 49-ото Народно събрание - тази, на..

публикувано на 27.03.24 в 16:29