Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Старосел – с дъх на вино от земята на траките

В необичайно прохладния есенен предиобяд автобусът с английски туристи лъкатуши по вълнистите извивки на Средна гора, а после бавно поема по тесен асфалтиран път, заобиколен от двете страни с натежали от гроздове лозя. Малко след като първите слънчеви лъчи за деня си прокрадват път сред навъсените облаци, рейсът отминава центъра на планинско селце с бели къщурки и червени покриви, за да паркира пред двора на ансамбъл от възрожденски къщи – точно навреме за откриването на гроздобера в Старосел. За местните лозари и винопроизводители това е най-важният ден в годината, а за туристите – несравнимо преживяване, изпълнено с багрите на есента и… с дъха на руйно вино, носещо уханието на древна земя, пропита с история и легенди. 
 
Хората от Старосел има с какво да се гордеят. Селото се слави с великолепните си вина и със своята история, белязала от хилядолетия това късче плодородна земя, сгушено между гънките на Средна гора. Неизвестното допреди години селце се прочу по света с открития в околностите му внушителен култов комплекс от V век пр. Хр. Учените предполагат, че в него е бил погребан Ситалк – един от най-могъщите тракийски владетели. В района са намерени останки от тракийски скални светилища и могили, някои от които били използвани като гробници-мавзолеи. Край Старосел археолозите попадат и на винарски пособия и съдове, а също и на делви със засъхнало вино. И в това няма нищо чудно! Траките били майстори на правенето на вино. Опияняващият еликсир се използвал по време на религиозните им ритуали и жертвени церемонии. Убедени, че виното е божествена напитка, а пиенето му ги пренася в селенията на боговете, нашите предци превърнали винопроизводството в истинско изкуство и в неотменна част от техния бит и култура.

Днес, повече от 2 хилядолетия по-късно, виното в района на Старосел е все така на почит! В южните извивки на Средна гора, климатът е мек и слънцето е благосклонно към лозята. А тя се отплаща за грижите на хората с богата реколта от сладко, ароматно грозде. Непременно се отбийте в Старосел по време на гроздобера през месец септември. Тогава хората от околията се стичат в местния винарски комплекс за откриването на сезона на беритбата. Гъсто староселско вино се лее в изобилие, а градусът на настроението расте с всяка изминала минута. Кулминацията настъпва с посрещането на берачите. Пременени в пъстри носии, те прекрачват прага на винарския комплекс с обредни хлябове и препълнени със сочни гроздове кошници, украсени с цветни венци. С протяжен припев новодошлите известяват хората за добрата реколта, от която се очаква да се произведе омайно вино.

Едрите чепки се изсипват в каменно корито и следва най-зрелищният момент – мачкането на гроздето от босоноги девойки в бели премени. А после всеки може да отпие от тазгодишната шира и да се смеси с ликуващата тълпа, като се хване на хорото, виещо се в сложна плетеница насред двора на винарския комплекс. Вече трета година стопаните му успешно развиват т.нар. винен туризъм, повеждайки гостите си по пътя на виното.

„Това е пътят, по който гроздето минава, за да стане вино – разказва Теодора Тренева, управител на винарския комплекс на Старосел. – Показваме на хората самия процес на производството. Демонстрираме как става бурната ферментация и купажирането на виното, показваме им мястото, където то отлежава и се бутилира. Разбира се най-много време прекарваме в дегустационната зала или Ротондата, както я наричаме. Това е нашата енотека. Намира се на 8 м. под земята и представлява възстановка на разположения наблизо тракийски култов център, с тази разлика, че нашият „храм” е малко по-голям. Създадохме това помещение с идеята да покажем на хората как древните траки са пиели тази свещена напитка. Там пресъздаваме и много интересни тракийски ритуали за гадаене на времето, на урожая, различни религиозни обреди, организираме и сватби.”


През 2009 година над двадесет и четири хиляди гости са посетили Старосел, за да разгледат тракийските храмове и да проследят пътя на виното в местния винен комплекс. Средногорското село посреща и чужденци, предимно от Израел, Гърция, Русия, Великобритания и Германия. Местните хора предлагат конна езда сред извивките на Средна гора, а в спа центъра на винарския комплекс ще ви поглезят с винена терапия за повишаване на тонуса и за гладка като коприна кожа.



„Тази терапия е много полезна за дамите – твърди Теодора Тренева. – Тя определено хидратира кожата и я подмладява. А на мъжете предлагаме т.нар. „мъжка част” на терапията, съчетаваща пиенето на вино и ракия с музика и танци. Защото няма съмнение, че и мъжете имат натрупан стрес, особено от дамите, и се налага по този начин да релаксират. Имаме много хубава дестилерия по модел на някогашните селски казани. По Коледа, когато колим прасенцето и го печем, каним клиентите сами да си варят ракията в нашата дестилерия.”

По публикацията работи: Венета Николова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

 През 19 в. наричали град Елена „българският Витлеем”

Еленски бут, фестивален туризъм, романтика и чиста природа – опознайте град Елена и околностите

Еленският Балкан се радва на нестихващ туристически интерес не само от сънародниците ни, но и от много чужденци. Някои от тях дори се заселват тук за постоянно, превръщайки се в част от местния колорит. Дойде ли краят на седмицата, хотелите в град..

публикувано на 26.03.24 в 10:35

Засилен интерес към Черноморието за Великденските празници

Хотелиерите по морето вече се подготвят за новия туристически сезон. Засилен е интересът на български и чуждестранни туристи, главно от Румъния, към нашето Черноморие за Великден, който тази година ще отбележим на 5 май, съобщи БНТ. Тази година първите..

публикувано на 24.03.24 в 12:10

Рафтинг сезонът по река Струма край Кресненското дефиле вече започна

Любителите на рафтинга в България вече правят първите си спускания по река Струма край Кресненското дефиле. Месеците март, април и май са подходящи за групите, които търсят повече адреналин, тъй като реката е по-пълноводна и преживяването е..

публикувано на 20.03.24 в 07:30