Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Чергата"

Отделът  „Училища по изкуствата и културата и работа с даровити деца” и Дирекция  „Регионални културни дейности”  към Министерството на културата издадоха през годината луксозен албум на български и на английски език, озаглавен  „Младите таланти на България”. Със снимки от участия и награди  са представени успехите на национални гимназии по изкуствата и регионални училища. За едно от последните отличия на международната сцена днес в предаването за фолклор и традиции на Радио България поканихме да разкаже главния експерт от МК Ралица Базайтова. Каним ви на „Чергата” с уверения, че събеседничката ни е много приятна, новините, които тя донесе – интересни и любопитни, а историята на корените й добре проучена. Водеща е Цвета Найденова, музиката избира Валя Божилова, адресът ни за поздрави chergata@bnr.bg

Още от категорията

Весел и вкусен „Празник на Чупренския Балкан“

Провежда се през втората събота от месец август, в местността „Бéкинска шὸбърка”*, в непосредствена близост до биосферния резерват „Чупрéне” , който от 1977 г. е в списъка на ЮНЕСКО за защитените територии. Под закрилата на ЮНЕСКО е и диалектът на..

публикувано на 07.08.20 в 07:20

Свети Панталеймон – лечител и покровител на бурите

На 27 юли, редом със Свети Климент Охридски и Светите Седмочисленици , Православната ни църква почита паметта и на Свети Великомъченик Пантелеймон. Името му означава всемилостив. Светецът бил известен сред народа като лекар и лечител, помагал..

публикувано на 27.07.20 в 04:50

Света Марина - покровителката на водите

На 17 юли православните християни почитат паметта на Света великомъченица Марина. В българските народни вярвания, светицата е наричана Огнена Марина и символизира небесния огън. Тя е покровителка на жътвата, нивите и сеитбите.  В този ден, според..

публикувано на 17.07.20 в 08:10