Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Перперикон е единственият културно-исторически паметник на Балканите, включен в книга за свещените места

Свещеният град Перперикон е единственият културно-исторически паметник от Балканския полуостров, включен в книгата "Свещени места - от Стоунхендж до Сантяго де Компостела" от британския автор Филип Кар-Гом. Това каза в Националния пресклуб на БТА археологът проф. Николай Овчаров. Той посочи, че книгата представлява луксозен албум, съдържащ 51 културно-исторически паметници и природни забележителности от цял свят. Изданието излиза сега на български език. Според Филип Кар-Гом, който е психолог по образование, тези 51 паметници и природни забележителности имат "особено значение, тъй като в тях са съдържа и духовна енергия", отбеляза Овчаров. Той допълни, че Филип Кар-Гом е посещавал много пъти България и е запознат с учението на Петър Дънов. За книгата "Свещени места - от Стоунхендж до Сантяго де Компостела" има вече повече от десет рецензии в цял свят, като в тях се разказва и за Перперикон, каза археологът. На пресконференцията Николай Овчаров представи своята шеста книга, отпечатана във варненското издателство "Славена" - "Археологически пътувания из Македония". Тя съдържа 25 кратки есета, излезли в съботната рубрика на археолога във вестник "Стандарт", както и други негови материали. В тези есета са включени археологическите ми открития, направени при експедициите ми в Македония в продължение на 20 години, като първата от тях започна през септември 1989 г., разказа Овчаров. По думите му тази археологическа експедиция е била важната, тъй като тогава е установил, че Македония е пълна с много исторически извори - повечето от тях непроучени дотогава.

Още от категорията

48-часов фестивал радва жители и гости в старата част на Велико Търново

Все повече стават селищата у нас, чиито централни квартали преживяват своеобразен ренесанс, превръщайки се в зони, където изкуство, култура и качествена храна се съчетават в съвършен коктейл от емоции. София, Пловдив, Варна, Габрово са само част..

публикувано на 16.08.22 в 11:23

Роди се "Контейнер" за култура в градска среда

До един от социално най-полюсно приеманите паметници в последните месеци – този на Съветската армия в София, се откри ново пространство за култура в градска среда. Откритата кутия, която напомня на телевизионен екран, се явява отговор на различната,..

публикувано на 14.08.22 в 10:15

Изложба представя българското културно наследство в чужбина

Учени от Института за етнология и фолклористика с етнографски музей към БАН са обходили и проучили десетки места в Турция, Гърция, Република Северна Македония, Сърбия, Румъния, Албания, Русия, Италия, Унгария и Чехия, свързани с българското..

публикувано на 10.08.22 в 07:15