Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Перперикон е единственият културно-исторически паметник на Балканите, включен в книга за свещените места

Свещеният град Перперикон е единственият културно-исторически паметник от Балканския полуостров, включен в книгата "Свещени места - от Стоунхендж до Сантяго де Компостела" от британския автор Филип Кар-Гом. Това каза в Националния пресклуб на БТА археологът проф. Николай Овчаров. Той посочи, че книгата представлява луксозен албум, съдържащ 51 културно-исторически паметници и природни забележителности от цял свят. Изданието излиза сега на български език. Според Филип Кар-Гом, който е психолог по образование, тези 51 паметници и природни забележителности имат "особено значение, тъй като в тях са съдържа и духовна енергия", отбеляза Овчаров. Той допълни, че Филип Кар-Гом е посещавал много пъти България и е запознат с учението на Петър Дънов. За книгата "Свещени места - от Стоунхендж до Сантяго де Компостела" има вече повече от десет рецензии в цял свят, като в тях се разказва и за Перперикон, каза археологът. На пресконференцията Николай Овчаров представи своята шеста книга, отпечатана във варненското издателство "Славена" - "Археологически пътувания из Македония". Тя съдържа 25 кратки есета, излезли в съботната рубрика на археолога във вестник "Стандарт", както и други негови материали. В тези есета са включени археологическите ми открития, направени при експедициите ми в Македония в продължение на 20 години, като първата от тях започна през септември 1989 г., разказа Овчаров. По думите му тази археологическа експедиция е била важната, тъй като тогава е установил, че Македония е пълна с много исторически извори - повечето от тях непроучени дотогава.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Центърът за подводна археология е кандидат за Център за подводно и световно наследство

Министърът на културата Кръстю Кръстев изпрати до Ернесто Отоне, помощник-генерален директор за култура на ЮНЕСКО, кандидатурата, с която дейността на българския Център за подводна археология да бъде разширена до категория 2 на Център за подводно и световно..

публикувано на 03.04.24 в 17:51
Проф. Минко Балкански

В Париж представят филм за проф. Минко Балкански

В галерията на Българския културен институт в Париж ще бъде представен документалния филм “Моето име е Минко”. Събитието е в сряда, 3 април, от 19:00 ч. Лентата е посветена на проф. Минко Балкански и представлява своеобразна изповед за дългия път на едно..

публикувано на 03.04.24 в 07:30

Филм разказва в Брюксел за спасението на българските евреи

В Европейския парламент в Брюксел представят късометражния игрален филм "Хени. Приятелството – смисъл и спасение", съобщават продуцентите от Центъра за еврейско-българско сътрудничество "Алеф". Създателите на творбата гостуват в европарламента..

публикувано на 03.04.24 в 07:05