Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Силви Вартан иска да бъде запомнена с думата "любов"

Силви Вартан иска да бъде запомнена с думата "любов" - това казва самата певица на финала на документалния филм за нея "Отражения", дело на журналиста Георги Тошев, продуцента Румяна Цанчева, оператора Румен Василев и режисьора Емма Константинова. Примата на френската и световната естрада казва и "довиждане" на българската публика, с която няма търпение да се срещне - на концерта на 28 октомври в зала 1 на НДК. Сълзи и много аплодисменти имаше днес след предварителната прожекция на "Отражения" във Френския културен институт, подкрепил създаването на филма заедно със "Societe Generale Експресбанк" и "Данон". Премиерата е тази вечер от 19.00 ч. в Дома на киното. Би Ти Ви ще излъчи "Отражения" на 25 октомври от 12.00 часа. Това е първият оригинален български документален филм, посветен на легендарната певица, отбелязват от екипа. Във филма Силви Вартан разказва за своя личен и професионален живот, за щастието да си на сцената, но и за болката да си предаден от любим човек, за тъжните периоди в живота си, за радостта да си майка и баба, за осиновената си българска дъщеря Дарина. Жената, изпяла "Марица" и разплакала българската публика с "Облаче ле, бяло" и националния химн през 1990 г., говори откровено за България след 9 септември, за раните, с които я бележи емиграцията. Какво е да напуснеш родината си, без да вярваш, че един ден ще се върнеш отново в нея? Как 16-годишна се превръщаш в звезда за една нощ, какво е да делиш една сцена с "Бийтълс" и да се превърнеш в идол на няколко поколения меломани? Възможно ли е да споделиш част от живота си с друга звезда и каква е цената на успеха? Отговорите на тези въпроси са в "Отражения", заснет през септември в Париж. Силви Вартан допуска екипа на поредицата "НепознатиТЕ" на последните репетиции преди премиерата на новото й шоу в легендарната зала "Олимпия". Освен Вартан, Георги Тошев разпитва съпруга й Тони Скоти, главния секретар на благотворителната фондация "Силви Вартан" Жан-Марк Сань, приятелката й от детството Фани Теохарова. Повече от три месеца екипът работи с архива на певицата - преглеждат над 60 часа архивен материал от професионалния и личния живот на Вартан. Във филма влизат уникални кадри на Силви с Джони Холидей, с "Бийтълс", Карла Бруни и други знаменитости, от сватбата на певицата, от преживените тежки катастрофи, от триумфите по различни сцени по света, от тв програми, в дома й с децата и внуците.

Още от категорията

Фестивалът за улични изкуства 6Fest – в Пловдив през уикенда

В почивните дни – 21 и 22 май, в Пловдив ще се проведе основната програма на Фестивал за улични изкуства 6Fest. Юбилейното десето издание е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата.  На 21 май, събота, пловдивчани и гостите на..

обновено на 20.05.22 в 17:46

И библиотекарите излязоха на протест

Служителите в библиотеките излязоха на едночасова предупредителна стачка заради неизпълнено от държавата споразумение за минимални начални основни заплати.  Представители на синдикалните организации заявиха, че библиотеките са принудени да работят в..

публикувано на 20.05.22 в 16:12
Теодора Димова

Теодора Димова е отличена с френска литературна награда

  Романът "Поразените“ на българската писателка, драматург и есеист Теодора Димова спечели френската литературна награда "Фрагонар". "Поразените" (Les Dévastés) излезе във Франция в началото на 2022 г.  "Когато започнах да пиша романа "Поразените",..

публикувано на 20.05.22 в 10:09