Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В древна Олимпия запалиха олимпийския огън за Зимните игри във Ванкувър

В древна Олимпия беше запален огънят за зимните олимпийски огри във Ванкувър (Канада), които ще се проведат от 12-ти до 28-ми февруари догодина. Това стана на специална церемония, която включваше театрално представление с участието на "жрици". Те изпълняваха обряд на основата на древни традиции с привнесени съвременни елементи. Огънят бе запален от слънчевите лъчи. След това "жриците" предадоха на античния олимпийски стадион огъня на първия факлоносец, който е гръцкият шампион в гигантския слалом Василис Димитриадис. Той ще пробяга първия етап от гръцката щафета с олимпийския огън, който в течение на 8 дни ще премине през гръцките градове и след 2180 километра ще финишира на 29 октомври на историческия беломраморен стадион в Атина, където през 1896 година са се състояли първите модерни олимпийски игри. На 30-ти октомври щафетата с олимпийския огън ще пристигне в Канада, където ще измине 45 000 км. ""Щафетата с олимпийски огън за зимните игри във Ванкувър ще предаде на света послание за мир. Щафетата ще обедини всички жители на света, чрез олимпийските ценности - майсторство, приятелство и уважение", каза в приветствените си думи президентът на МОК Жак Рох.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Sport PR Events Managment

Плувният маратонец Петър Стойчев прекоси Гибралтарския проток

Петър Стойчев стана първият българин, преплувал протока Гибралтар по правилата на Oceans seven без неопрен. Стойчев измина разстоянието от 16,4 км. между скалите от европейския бряг в испанския град Тарифа до африканския бряг в Мароко за 3 ч. и 46..

публикувано на 16.04.24 в 13:45
Стилияна Николова

Стилияна Николова завоюва два златни и един сребърен медал на финалите в София

Пет медала е равносметката от днешния последен ден на Световната купа по художествена гимнастика в София. Втората в многобоя Стилияна Николова спечели златните медали на топка и лента и сребърния на обръч. Шампионката Боряна Калейн пък стана..

публикувано на 14.04.24 в 17:15
Габриела (вляво) и Стефани Стоеви

Европейски финал за Габриела и Стефани Стоеви

Габриела и Стефани Стоеви се класираха с лекота за финала на двойки на европейското първенство по бадминтон в Саарбрюкен, Германия. Състезанието е последна квалификация за олимпийските игри в Париж. На полуфинала трикратните европейски шампионки..

публикувано на 14.04.24 в 12:03