Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Книга и филм за Александър Геров представят в галерия "Средец" за 90-годишнината от рождението на бележития поет

Книгата с произведения на Александър Геров и спомени за него "Бяла приказка. Поезия. Писма. Спомени" ще бъде представена днес от 17.30 ч. в галерия "Средец" на Министерството на културата /МК/. Томчето излиза с финансовата помощ на Столичната община и е посветено на 90-годишнината от рождението на бележития поет, съобщи съставителката Марияна Фъркова. Ще бъде прожектиран и филмът на Елена Панайотова за Александър Геров. Организатори са МК и издателство "Фън тези". Актьорът Милен Миланов от Военния театър, председател на фондация "Аскеер", ще прочете стихове и откъси от писма на Александър Геров до покойната му съпруга Тамара, някои от които се публикуват за първи път и са изключително ценен принос в епистоларната ни литература според познавачи. Атанас Свиленов е водещ на вечерта. Ще участват критици и поети, свързани с Геров - проф. Норберт Рандов, Едвин Сугарев, Калин Николов, Димитър Танев, Никола Инджов, Георги Тодоров, Георги Трифонов, Пламен Антов, Димитър Милов, Юлиян Жилиев, Пламен Дойнов и други. Уникалното издание преоткрива поета и човека Александър Геров, е оценката на специалистите за работата на съставителката Марияна Фъркова (досегашни "обекти" на нейните литературни изяви са и фигури като Борис Делчев и Иван Пейчев). В "Бяла приказка" са включени не само най-добрите творби на Геров, но и напълно непознати досега негови стихотворения, подредени хронологично. Публикувани са също спомени и други материали от Атанас Свиленов, Едвин Сугарев, Георги Геров, Борис Делчев, Никола Инджов, Норберт Рандов, Калина Ковачева, Антоанета Пейчева-Редуей, Марияна Фъркова, Димитър Милов, както и много снимки и фотокопия. Сборникът е снабден с богат справочен апарат, което го прави изключително ценен и полезен не само за специалистите, но и за ученици и студенти, за всички, които обичат големия ни поет, отбелязват издателите.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Деня на театъра връчват театралните награди ИКАР

В Световния ден на театъра, 27 март, на официална церемония в Народния театър „Иван Вазов“ в София, за 50-и юбилеен път, тази вечер ще бъдат връчени националните награди за сценични изкуства ИКАР. Творците ще получат отличия в 23 категории. Присъждат се и..

публикувано на 27.03.24 в 07:15

Във Варшава представиха документалния филм „Париж на Богдана Карадочева“

Българският документален филм „Париж на Богдана Карадочева“ на режисьорите Ема Константинова и Георги Тошев беше представен във варшавското кино „Муранув“, съобщи БТА. Лентата, създадена през 2014 г., беше показана в рамките на провеждащия се в полската..

публикувано на 26.03.24 в 18:55
Петя Кокудева

Среща с писателката Петя Кокудева по повод Деня на европейските автори

25 март е обявен от Европейската комисия за Ден на европейските автори. Мисията му е да празнува творците на Стария континент и да насърчава интереса към четенето и езиковото многообразие в Европа. Инициативата се провежда в последния понеделник от месец..

публикувано на 25.03.24 в 05:30