Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Изложба с картини от златния фонд на галерията в Кърджали беше открита в Народното събрание

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева и кметът на Кърджали Хасан Азис откриха в парламента изложба с картини на изтъкнати български майстори от златния фонд на Общинската художествена галерия в Кърджали. В Клуба на народния представител са показани 26 работи на именити автори от края на 19-и и средата на 20-и век , сред които Иван Мърквичка, Ярослав Вешин, Антон Митов, Елена Карамихайлова, Владимир Димитров-Майстора, Стефан Иванов, Бенчо Обрешков. Пред депутатите и гостуващите общински съветници от Кърджали Цецка Цачева посочи, че е много приятно, когато в сградата на парламента биват посрещнати онези, които съхраняват националната творческа памет. Според нея така се дава знак, че народните представители имат отношение към изкуството не само с обсъждане на закони, уреждащи тази материя, а и чрез популяризирането му. Хасан Азис благодари за възможността творбите да бъдат представени в парламента и изрази надежда през седмиците, в които изложбата гостува, депутатите да усетят богатството на Общинската художествена галерия на Кърджали. Творбите носят духа на своето време и са своеобразно огледало на духовния, политическия и стопанския живот на България - "Групов портрет" и "Селско момиче" на Иван Мърквичка, "Пазар на добитък" от Антон Митов, изключително колоритните произведения на Владимир Димитров-Майстора "Момиче в червено" и "Жътвар".

Още от категорията

Христо Мутафчиев

Мащабни протести на актьорската гилдия в началото на творческия сезон

Актьорите подготвят мащабни протести в началото на есента заради намаляването на бюджета за култура, съобщи председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев. Според него чрез актуализацията на държавния бюджет парите за сектора ще бъдат..

публикувано на 11.06.22 в 13:30
Олга Токарчук

Нобеловият лауреат за литература Олга Токарчук гостува в София

Осем години след първото си гостуване в България и една Нобелова награда за литература по-късно, голямата полска писателка Олга Токарчук отново пристига в София. Тя ще бъде почетен гост на първите у нас “Литературни срещи“* – нов формат на серия..

публикувано на 08.06.22 в 09:45

Какъв е бил Дон Кихот през вековете, показва Националната библиотека

През годините романът на Сервантес “Дон Кихот де ла Манча“ е провокирал въображението на редица художници илюстратори. Всеки от тях е вложил частица от себе си и е интерпретирал по неповторим начин героите и техните приключения. Как е ставало това,..

публикувано на 07.06.22 в 15:31