Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Изложба с картини от златния фонд на галерията в Кърджали беше открита в Народното събрание

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева и кметът на Кърджали Хасан Азис откриха в парламента изложба с картини на изтъкнати български майстори от златния фонд на Общинската художествена галерия в Кърджали. В Клуба на народния представител са показани 26 работи на именити автори от края на 19-и и средата на 20-и век , сред които Иван Мърквичка, Ярослав Вешин, Антон Митов, Елена Карамихайлова, Владимир Димитров-Майстора, Стефан Иванов, Бенчо Обрешков. Пред депутатите и гостуващите общински съветници от Кърджали Цецка Цачева посочи, че е много приятно, когато в сградата на парламента биват посрещнати онези, които съхраняват националната творческа памет. Според нея така се дава знак, че народните представители имат отношение към изкуството не само с обсъждане на закони, уреждащи тази материя, а и чрез популяризирането му. Хасан Азис благодари за възможността творбите да бъдат представени в парламента и изрази надежда през седмиците, в които изложбата гостува, депутатите да усетят богатството на Общинската художествена галерия на Кърджали. Творбите носят духа на своето време и са своеобразно огледало на духовния, политическия и стопанския живот на България - "Групов портрет" и "Селско момиче" на Иван Мърквичка, "Пазар на добитък" от Антон Митов, изключително колоритните произведения на Владимир Димитров-Майстора "Момиче в червено" и "Жътвар".

Още от категорията

Документална изложба разказва за дните на Ататюрк в София

Изложба под надслов „Дните на Мустафа Кемал Ататюрк в София (27 октомври 1913 г. – 02 февруари 1915 г.)“ ще бъде открита днес в столичната изложбена зала “Архиви” в присъствието на вицепрезидента Илияна Йотова и на турския посланик у нас Айлин Секизкьок...

публикувано на 06.06.22 в 06:00

В София беше представен луксозен албум с творчеството на големия Иван Милев

В средата на март ви разказахме за първата международна изложба на художника Иван Милев, която беше открита в галерия "България" в Рим, по повод 125 години от неговото рождение. Открива се първата международна изложба на Иван Милев Тогава..

публикувано на 05.06.22 в 11:35

Пространство за събития в индустриална зона - Мисия възможна

Юли и август – любимите летни месеци, в които желанието да си на някой плаж или сред природата далеч от града, става почти непреодолимо. За мнозина дългоочакваната ваканция е традиция, която рядко нарушават. В търсене на прохлада, голяма част от..

публикувано на 03.06.22 в 11:39