Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЦСКА загуби от Базел на Националния стадион "Васил Левски"

ЦСКА загуби от Базел с 0:2 пред около 16 000 ентусиазирани зрители на Националния стадион "Васил Левски" и на практика загуби и шансове да продължи в следващата фаза на новосъздадения турнир на Европейската футболна федерация /УЕФА/ - Лига Европа. Това впрочем е първа загуба на ЦСКА на собствен терен в европейски клубен турнир от сравнително далечната вече 1992 година, когато на стадион "Българска армия" българският отбор бе победен от Хамбургер ШФ /Германия/. Швейцарците стигнаха до победата благодарение най-вече на своя централен нападател и голмайстор-звезда Александър Фрай, който отбеляза и двата гола. В 20-та минута след далечно подаване централният защитник на ЦСКА Кирил Котев допусна груба грешка - топката просто го прехвърли и попадна в Александър Фрай, който от десетина метра изпрати топката в мрежата на Иван Караджов. През второто полувреме - в 63-та минута, Александър Фрай се възползва от добро центриране от десния франг на Карлитос и с глава от непосредствена близост за втори път изпрати топката в мрежата на Караджов. ЦСКА имаше няколко добри положения за гол през първото полувреме, но и в двата случая шансът не бе на страната на 31-кратния шампион на България. В 9-та минута на мача Йордан Тодоров успя да се измъкне от защитата на швейцарците, но не успя да уцели добре топката и ударът му излезе в аут. В 16-та минута Коста Янев и капитанът Тодор Янчев на два пъти стреляха от средна дистанция към вратата на Базел, но в първия случай се получи рикушет, а при удара на Янчев топката излезе в аут. През второто полувреме старши треньорът на ЦСКА Любослав Пенев се опита да промени нещата на терена, главно в нападение, и пусна в игра португалеца Руи Мигел и нападателя-ветеран Владимир Манчев, но пред вратата на гостите така и не бе създадена реална голова опасност. Така след тази загуба отборът на ЦСКА е на последно място в група "Е" на Лига Европа с 1 точка от първите три мача, спечелена на Националния стадион "Васил Левски" срещу Фулъм /Англия/ при дебюта на българския отбор в Лига Европа. В официалната ложа на Националния стадион "Васил Левски" бе и министър-председателят Бойко Борисов, който след последния съдийски сигнал изрази надеждата, че ЦСКА ще се представи по-добре в оставащите мачове. На 5 ноември ЦСКА гостува на Базел в мач от 4-тия кръг на група "Е" на Лига Европа.
Среща от 3-тия кръг на група "Е" на турнира по футбол Лига Европа:
ЦСКА /България/ - Базел /Швейцария/ - 0:2
Стадион: Национален стадион "Васил Левски"
Зрители: 16 000
Време: сравнително топло за сезона, мачът се игра на електрическо осветление
Главен съдия: Невес Мануел де Соуза Жорже /Португалия/
Голмайстори: 0:1 Александър Фрай 20, 0:2 Александър Фрай 63
жълти картони:
ЦСКА: Йордан Тодоров, Александър Бранеков
Базел: Бухранг Сафари
Състави:
ЦСКА: Караджов, Минев, Иванов, Котев /Бранеков - 46/, Виданов, Тодоров, Янчев, Янев, Иван Стоянов /Руи Мигел 54/, Маркиньос /Владимир Манчев 65/, Платини
Базел: Коломба, Сафари, Атан, Абрахам, Инкоом, Карлитос /Шакири 88/, Да Силва, Хюгел, Щокер, Щрелер / Алмерарес 85/, Фрай /Кабрал 81/


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Нургюл Салимова

Нургюл Салимова записа първа победа в Турнира на претендентките

Нургюл Салимова записа първа победа в Турнира на претендентките Нургюл Салимова постигна първа победа в Турнира на претендентките за световната титла по шахмат при жените в Торонто. В IV кръг от надпреварата в канадския град 20-годишната..

публикувано на 08.04.24 в 10:10

ЦСКА надви "Левски" във вечното дерби

Отборът на ЦСКА-София победи "Левски" с 2:0 в дербито от 28-ия кръг на Първа лига. Червените не дадоха шансове на съперника си пред над 30 000 зрители на Националния стадион "Васил Левски".  На мач като на война - рекордни количества бомбички за..

публикувано на 07.04.24 в 17:18
Карлос Насар

Карлос Насар със златен медал на Световната купа по вдигане на тежести

Карлос Насар спечели златен медал на турнира за Световната купа по вдигане на тежести, която тази година се провежда в Пукет, Тайланд. Българинът стана шампион с 396 кг в двубоя в категория до 89 килограма при мъжете. В изхвърлянето 19-годишният..

публикувано на 07.04.24 в 09:24