Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЦСКА загуби от Базел на Националния стадион "Васил Левски"

ЦСКА загуби от Базел с 0:2 пред около 16 000 ентусиазирани зрители на Националния стадион "Васил Левски" и на практика загуби и шансове да продължи в следващата фаза на новосъздадения турнир на Европейската футболна федерация /УЕФА/ - Лига Европа. Това впрочем е първа загуба на ЦСКА на собствен терен в европейски клубен турнир от сравнително далечната вече 1992 година, когато на стадион "Българска армия" българският отбор бе победен от Хамбургер ШФ /Германия/. Швейцарците стигнаха до победата благодарение най-вече на своя централен нападател и голмайстор-звезда Александър Фрай, който отбеляза и двата гола. В 20-та минута след далечно подаване централният защитник на ЦСКА Кирил Котев допусна груба грешка - топката просто го прехвърли и попадна в Александър Фрай, който от десетина метра изпрати топката в мрежата на Иван Караджов. През второто полувреме - в 63-та минута, Александър Фрай се възползва от добро центриране от десния франг на Карлитос и с глава от непосредствена близост за втори път изпрати топката в мрежата на Караджов. ЦСКА имаше няколко добри положения за гол през първото полувреме, но и в двата случая шансът не бе на страната на 31-кратния шампион на България. В 9-та минута на мача Йордан Тодоров успя да се измъкне от защитата на швейцарците, но не успя да уцели добре топката и ударът му излезе в аут. В 16-та минута Коста Янев и капитанът Тодор Янчев на два пъти стреляха от средна дистанция към вратата на Базел, но в първия случай се получи рикушет, а при удара на Янчев топката излезе в аут. През второто полувреме старши треньорът на ЦСКА Любослав Пенев се опита да промени нещата на терена, главно в нападение, и пусна в игра португалеца Руи Мигел и нападателя-ветеран Владимир Манчев, но пред вратата на гостите така и не бе създадена реална голова опасност. Така след тази загуба отборът на ЦСКА е на последно място в група "Е" на Лига Европа с 1 точка от първите три мача, спечелена на Националния стадион "Васил Левски" срещу Фулъм /Англия/ при дебюта на българския отбор в Лига Европа. В официалната ложа на Националния стадион "Васил Левски" бе и министър-председателят Бойко Борисов, който след последния съдийски сигнал изрази надеждата, че ЦСКА ще се представи по-добре в оставащите мачове. На 5 ноември ЦСКА гостува на Базел в мач от 4-тия кръг на група "Е" на Лига Европа.
Среща от 3-тия кръг на група "Е" на турнира по футбол Лига Европа:
ЦСКА /България/ - Базел /Швейцария/ - 0:2
Стадион: Национален стадион "Васил Левски"
Зрители: 16 000
Време: сравнително топло за сезона, мачът се игра на електрическо осветление
Главен съдия: Невес Мануел де Соуза Жорже /Португалия/
Голмайстори: 0:1 Александър Фрай 20, 0:2 Александър Фрай 63
жълти картони:
ЦСКА: Йордан Тодоров, Александър Бранеков
Базел: Бухранг Сафари
Състави:
ЦСКА: Караджов, Минев, Иванов, Котев /Бранеков - 46/, Виданов, Тодоров, Янчев, Янев, Иван Стоянов /Руи Мигел 54/, Маркиньос /Владимир Манчев 65/, Платини
Базел: Коломба, Сафари, Атан, Абрахам, Инкоом, Карлитос /Шакири 88/, Да Силва, Хюгел, Щокер, Щрелер / Алмерарес 85/, Фрай /Кабрал 81/


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Григор Димитров

Григор Димитров отпадна на полуфиналите в Ротердам

Григор Димитров няма да спори за титлата на турнира на твърди кортове в Ротердам с награден фонд от 2,2 млн. евро. На полуфиналите той загуби с 4:6, 3:6 от австралиеца Алекс Де Минор. Българският тенисист допусна пробив в първия гейм и на двата..

публикувано на 18.02.24 в 10:12
Карлос Насар

Тежкоатлетът Карлос Насар спечели четвърта европейска титла за България

Карлос Насар спечели титлата в категория до 89 кг на европейското първенство по вдигане на тежести в София. Направи го със световен рекорд за младежи в изхвърлянето от 176 кг. Пред препълнените трибуни в столичната “Арена София” 19-годишният..

публикувано на 18.02.24 в 08:33
Григор Димитров

Григор Димитров ще играе на полуфинал в Ротердам

Най-добрият български тенисист Григор Димитров излиза на трети полуфинал за сезона. Следобед той ще се изправи срещу Алекс Де Минор от Австралия на турнира в Ротердам от сериите АТР 500. За да се нареди сред четиримата най-добри на турнира, той..

публикувано на 17.02.24 в 10:30