Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

80-годишнината от рождението на класика на българската литератера Йордан Радичков бе отбелязана в Берковица

Много земляци на Йордан Радичков, интелектуалци, представители на местната власт се събраха днес пред паметника на Йордан Радичков в Берковица, за да отбележат 80 г. от рождението на писателя, който е от близкото село Калиманица. Гости на проявата бяха академик Светлин Русев, проф.Рангел Вълчанов, проф. Георги Чапкънов, проф. Мария Младенова, проф. Джузепе Делагата - преводач на Радичковото творчество на италиански, синът на писателя Димитър Радичков, кметът на Берковица Милчо Доцов, председателят на комитета "Приятели на Радичков" доцент Борислав Великов и др. Проф. Делагата заяви, че Йордан Радичков, който е единственият българин, номиниран за Нобелова награда в новото време, е бил гордост не само за България, но и за цяла Европа. Академик Светлин Русев коментира, че Йордан Радичков се е родил с думите и те с него. Той разказа свои спомени за Радичков и за времето, когато е рисувал негови портрети. Честването в Берковица днес е част от Радичковите дни, които се отбелязват по повод на годишнината от рождението на
писателя.

Още от категорията

За връзката между демоните и демокрацията – френският карикатурист Плантю в София

Световноизвестният френски карикатурист Плантю пристигна в България, за да открие своя изложба в София в компанията на българските си колеги Христо Комарницки и Теодор Ушев. Паната с рисунките му, провокативна рефлексия върху политиката, екологията и..

публикувано на 09.12.22 в 13:15
Софийска градска художествена галерия

Изложба ще представи Пикасо през фотообектива на Андре Вилер и Едуард Куин

Животът на великия Пабло Пикасо ще бъде представен във фотографска изложба в Софийската градска художествена галерия. Експозицията ще бъде открита на 13 декември, а кадрите ще могат да бъдат видени до 12 февруари 2023 г. Автори на фотографиите са..

публикувано на 09.12.22 в 07:55

Специална програма отбелязва 80 години от рождението на легендарния български актьор Стефан Данаилов

“Е, как няма да съм доволен (от живота - бел. ред.), виж колко съм сладък. Това, което казвам на моите студенти е – да даде Господ да ви се случи това, което на мен ми се случи в живота. Вече много разказах за него – то е радост, щастие и..

публикувано на 05.12.22 в 13:10