Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български национални костюми ще бъдат занесени в Аржентина за фолклорния състав "Седянка"

Председателят на Българския антарктически институт Христо Пимпирев ще се срещне на 28 октомври от 11.00 ч. с председателя на Държавната агенция за българите в чужбина Райна Манджукова. Това съобщиха от агенцията. На срещата в агенцията Манджукова ще предаде на Пимпирев шест национални костюма за фолклорния състав "Седянка" към българското културно-просветно дружество в Берисо, провинция Буенос Айрес в Аржентина. Дарението е израз на уважение към изявите на сънародниците ни в Аржентина и цели да подпомогне тяхната културна дейност за съхраняване на българщината, се посочва в съобщението. В танцовия състав на дружеството има не само българи, но и аржентинци, запалени по ритмите на българските народни танци. Заедно те популяризират уникалността на българското народно танцово изкуство. Наскоро съставът "Седянка" е участвал с няколко концертни изяви в традиционните за Аржентина тържества, посветени на имигрантите. Пимпирев с радост е откликнал на предложението на Агенцията за българите в чужбина да съдейства народните костюми да стигнат по-бързо до фолклорния състав "Седянка" в Аржентина, се посочва в съобщението. През ноември тази година по пътя към Антактида българските полярници ще минат през Буенос Айрес, където ще ги очакват наши сънародници.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37