Слушайте!
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Български национални костюми ще бъдат занесени в Аржентина за фолклорния състав "Седянка"

Председателят на Българския антарктически институт Христо Пимпирев ще се срещне на 28 октомври от 11.00 ч. с председателя на Държавната агенция за българите в чужбина Райна Манджукова. Това съобщиха от агенцията. На срещата в агенцията Манджукова ще предаде на Пимпирев шест национални костюма за фолклорния състав "Седянка" към българското културно-просветно дружество в Берисо, провинция Буенос Айрес в Аржентина. Дарението е израз на уважение към изявите на сънародниците ни в Аржентина и цели да подпомогне тяхната културна дейност за съхраняване на българщината, се посочва в съобщението. В танцовия състав на дружеството има не само българи, но и аржентинци, запалени по ритмите на българските народни танци. Заедно те популяризират уникалността на българското народно танцово изкуство. Наскоро съставът "Седянка" е участвал с няколко концертни изяви в традиционните за Аржентина тържества, посветени на имигрантите. Пимпирев с радост е откликнал на предложението на Агенцията за българите в чужбина да съдейства народните костюми да стигнат по-бързо до фолклорния състав "Седянка" в Аржентина, се посочва в съобщението. През ноември тази година по пътя към Антактида българските полярници ще минат през Буенос Айрес, където ще ги очакват наши сънародници.

Още от категорията

Гледайте българско кино онлайн от всяка точка на света

За трета година Държавният културен институт към министъра на външните работи на България ни подарява кино празник в навечерието на Коледа. До 18 декември почитателите на седмото изкуство от всяка точка на земното кълбо могат да видят 20 български..

публикувано на 03.12.22 в 11:15

Българо-румънска изложба проследява европейския път на двете държави

Две годишнини дадоха повод на двете национални новинарски агенции БТА и АДЖЕРПРЕС да организират в София съвместна фото изложба, проследяваща най-важните стъпки от европейския път на България и Румъния - 30 години от подписването на Договора за..

публикувано на 01.12.22 в 09:10

Български филм за домашното насилие отличен в Боливия

Българският филм “Контролирани глътки въздух” спечели първата награда на фестивала за документално кино Black Cat Award International Film Festival в Боливия . Форумът е посветен на хуманитаризма и всички приходи от излъчването на лентите ще бъдат дарени..

публикувано на 28.11.22 в 10:48